ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΑΔΡΙΑΝΟΣ

2017-03-19

Γράφει ο Ψυχολόγος : Κλέαρχος Σταματουλάκης

ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΑΔΡΙΑΝΟΣ

 του Χρήστου Λιακόπουλου 

Ο μονόλογος αυτός αφορά στην ταραχώδη-περιπετειώδη ζωή ,του μεγάλου φιλέλληνα και λάτρη του Ελληνικού πνεύματος, αυτοκράτορα Αδριανού. 

Είναι ένας συνδυασμός ιστορικών και φανταστικών γεγονότων που στοχεύει στο να καταδείξει πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις ίδιες ανάγκες ,τους ίδιους φόβους και τις ίδιες επιθυμιες!

Μεγαλώνουμε σε οικόγενειες μ ελλείψεις και ελαττώματα,παθιαζόμαστε να πετύχουμε υψηλούς στόχους(για ν αποδείξουμε οτι αξίζουμε) και όταν το πετύχουμε πιστεύουμε πως ήμαστε παντοδύναμοι θεοί.. 

Ακολουθούν τότε, τα χτυπήματα της μοίρας, που μας προσγειώνουν απότομα και μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πως το μονο που έχουμε πραγματικά ανάγκη, μέχρι το τέλος μας, είναι ν αγαπηθούμε βαθιά και απόλυτα!

Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός 

Publius Aelius Traianus Hadrianus

Ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός  ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας κατά τα έτη 117-138, καθώς επίσης στωικός και επικούρειος φιλόσοφος. Αποτελεί τον τρίτο από τους λεγόμενους "Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες". Η βασιλεία του είχε ένα διστακτικό ξεκίνημα, μια ένδοξη περίοδο ακμής και ένα τραγικό επίλογο.

Προστάτης των Τεχνών και των Γραμμάτων

O Αδριανός περιγράφεται συχνά ως ο πιο πολύπλευρος από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Του άρεσε να επιδεικνύει τις γνώσεις του σε όλα τα πνευματικά και καλλιτεχνικά πεδία. Πάνω από όλα, ο Αδριανός υπήρξε προστάτης των τεχνών: η Βίλλα του Αδριανού στο Τίβολι ήταν το εξοχότερο ρωμαϊκό παράδειγμα αλεξανδρινού κήπου, που αναβίωνε ένα ιερό τοπίο, χαμένο σήμερα σε μεγάλο μέρος εξαιτίας της καταστροφής των ερειπίων από τον Καρδινάλιο ντ' Έστε που αφαίρεσε μεγάλο μέρος των μαρμάρων για να χτίσει τη Βίλλα ντ' Έστε. Στη Ρώμη, το Πάνθεον, αρχικά χτισμένο από τον Αγρίππα και κατεστραμμένο από φωτιά το 80, χτίστηκε εκ νέου από τον Αδριανό με τη θολωτή μορφή που βλέπουμε μέχρι σήμερα. 

Είναι ένα από τα πλέον διατηρημένα αρχαία ρωμαϊκά κτίρια και επηρέασε σημαντικά πολλούς από τους μεγάλους αρχιτέκτονες της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ. 

Ο Αδριανός έγραψε ποίηση τόσο στα λατινικά όσο και στα ελληνικά. Θεωρείται ότι συνέθεσε τρία ή τέσσερα επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας. Σώζεται το ποίημα που έγραψε στα λατινικά την ώρα του θανάτου του. 

Ο Αδριανός ήταν ουμανιστής και βαθύτατα φιλέλληνας σε όλα του τα γούστα. Αγαπούσε τις διδαχές των φιλοσόφων Επικτήτου, Ηλιοδώρου και Φαβωρίνου και γενικά θεωρείται επικούρειος, όπως και ορισμένοι από τους φίλους του. 

Φρόντισε για τις κοινωνικές ανάγκες του ρωμαϊκού λαού. Μείωσε αν και δεν κατάργησε τη δουλεία, εξανθρώπισε τον νομικό κώδικα και απαγόρευσε τα βασανιστήρια.

 Έκτισε βιβλιοθήκες, υδραγωγεία, λουτρά και θέατρα. Ο Αδριανός θεωρείται από πολλούς ιστορικούς σοφός και δίκαιος: ο Σίλλερ τον αποκαλεί «πρώτο υπηρέτη της Αυτοκρατορίας», ενώ ο Έντουαρντ Γκίμπον θαύμαζε την «ευρεία και ενεργή του ευφυΐα», καθώς και την «δικαιοσύνη και μετριοπάθεια» που τον χαρακτήριζαν. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα το 125, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα είδος περιφερειακής βουλής για να ενώσει όλες τις ημιαυτόνομες πρώην πόλεις-κράτη σε όλη την Ελλάδα και την Ιωνία. 

Η βουλή αυτή, γνωστή ως Πανελλήνιον, απέτυχε παρά τις έντονες προσπάθειες να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στους Έλληνες. 

Ο Αδριανός ανέπτυξε μια πολυσυζητημένη ερωτική σχέση με έναν νέο Έλληνα που ονομαζόταν Αντίνοoς. Ενώ ο αυτοκράτορας περιόδευε στην Αίγυπτο, ο Αντίνοος πνίγηκε μυστηριωδώς στον Νείλο το 130. Βαθύτατα λυπημένος, ο Αδριανός ίδρυσε στην Αίγυπτο μια πόλη με το όνομα Αντινοόπολις. Ο Αδριανός ζήτησε τη συμμετοχή όλης της Αυτοκρατορίας στο πένθος του, ανακηρύσσοντας τον νέο νέα θεότητα.

Ο Αδριανός πέθανε στην βίλλα του. Κηδεύτηκε σε ένα μαυσωλείο στην δυτική όχθη του Τίβερη στη Ρώμη, κτίριο που αργότερα μετατράπηκε σε παπικό οχυρό, το Καστέλ Σαντ' Άντζελο. Οι διαστάσεις του μαυσωλείου αυτού, στην αρχική του μορφή, σχεδιάστηκαν επίτηδες ώστε να υπερβαίνουν αυτές του προγενέστερου Μαυσωλείου του Αυγούστου.

( Πηγή:  Βικιπαίδεια )

ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΑΔΡΙΑΝΟΣ 

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑ 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: ΧρήστοςΛιακόπουλος, Αναστασία Μαρκουτσά 

Φωτισμοί: Αναστασία Μαρκουτσά,Σπύρος Παπαδημητρίου 

Κοστούμι: Μίκα Πανάγου 

Επιμέλεια μουσικής: ΧρήστοςΛιακόπουλος Επεξεργασία ήχου: Σπύρος Αραβοσιτάς Φωτογραφίες: Γιάννης Βότσαρης 

Δημιουργια και επιμέλεια εικαστικών: Τζουλιάνα Νίκα 

Κατασκευή κοστουμιού: Βάνια Αλεξάντροβα. 

Στο ρόλο του Αδριανού:  

Χρήστος Λιακόπουλος  

INFO

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑ,χώρος πολιτισμού & τεχνών

Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος,Κεραμεικός. 

Παραστάσεις: Σαβ.,Κυρ. 21.00 

Διάρκεια παράστασης : 65' 

Τιμή εισητηρίου:10 ευρώ.

Για ανέργους,φοιτητές και ατέλειες: 7 ευρώ. 

Τηλ.επικοινωνίας:6931487409  

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση

e-la-theatro.gr Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε ακόμα