Η ΤΙΓΡΗΣ...

2019-01-30

Μια κινεζική ιστορία του Ντάριο Φο 

Η ΤΙΓΡΗΣ 

ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΟ ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΙΣΜΕΝΟ ΨΗΤΟ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φτωχός Κινέζος - ας τον πούμε Τσου Ρε Λάκη- που ζούσε σ' ένα κινέζικο χωριό κάπου στην Κίνα. 

Κι όπως όλοι οι φτωχοί- κινέζοι και μη- δεν είχε στον ήλιο μοίρα, ακόμη κι όταν ξέσπασε η επανάσταση, καθώς από φτωχός αγρότης έγινε φτωχός φαντάρος κι αντί να πεθαίνει μόνο από την πείνα , πέθαινε κι από άλλα πράματα- κι από την πείνα επίσης. 

Παίγνιο των μεγάλων γεγονότων, πληγωμένος, πεινασμένος και μισοπνιγμένος, βρίσκει καταφύγιο σε μια σπηλιά, όπου θα είχε πεθάνει τελικά στα σίγουρα ή από την πείνα ή απ' τις πληγές του , εάν....

Εάν δεν συνέβαινε η μεγάλη ανατροπή : η συνάντησή του μ' ένα θηρίο που φέρεται πολύ ανθρώπινα , και συγκεκριμένα με μια- έναν τίγρη- ας τον πούμε Χου- , που, παίγνιο του νόμου της επιβίωσης, αφού δεν μπόρεσε να σώσει το μικρό του , σώζει τον κακόμοιρο τον Κινέζο.

Αυτή η «συμβίωση» ανθρώπου και θηρίου, συνοδευόμενη από ένα φλύαρο πετούμενο, φιλικό και προς τους δύο- ας τον πούμε Ο Σπιν- , θα εξελιχθεί έτσι , ώστε ν' αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού, κι όχι μόνο για τους πρωταγωνιστές , αλλά και για τους συγχωριανούς του Κινέζου και τα γειτονικά χωριά, κι άλλους πολλούς. 

Αποδεικνύοντας έτσι, ότι είμαστε μεν παίγνια της μοίρας και των μεγάλων συμπτώσεων , αλλά μπορούμε να «πελεκήσουμε» στα μέτρα μας ένα κομμάτι τους, μεταποιώντας εμείς οι ίδιοι τους νόμους του χάους και της «φύσης»...,.κι αλλάζοντας κάπως τον κόσμο, έστω σ' αυτό το -ουσιαστικό- «λίγο» που μας αντιστοιχεί...

Βέβαια, όλα τα παραπάνω, καλομαγειρεμένα και γαρνιρισμένα με πολύ γέλιο κι ενεργή συμμετοχή του κοινού.

Οι ηθοποιοί κι οι συντελεστές της παράστασης μεταφέρουν το αγωνιώδες- και κωμικό- αυτό παιχνίδι/ περιπέτεια/υπαρξιακό ερώτημα στην σκηνή ( θεάτρου, δρόμου, κλπ) φτιάχνοντας τους ρόλους και τις καταστάσεις με τα σώματα, τα πρόσωπα, τις φωνές και τις λοιπές τους ικανότητες, για να μοιραστούν μαζί σας την ιστορία και το πανηγυρικό της φινάλε.

Σκηνοθεσία: Τάνια Κίτσου
Μάσκες : Αγνή Στασινού
Μουσική : Γιάννης Ταργοντσίδης

Μια κινεζική ιστορία του Ντάριο Φο σε μετάφραση/ διασκευή της Τάνιας Κίτσου
​Παίζουν : 
​Χου : Μάριος Πλιάτσικας
Τσου-ρε-Λάκη : Σωτήρης Αναστασόπουλος 
Ο Σπιν: Γιάννης Ταργοντσίδης 

Θέατρο Ειλισσός

Αγλαονίκης 3 & Βουλιαγμένης 40, Αθήνα μετρό Ακρόπολη ή Συγγρού-Φιξ
είσοδος 10 ευρώ / Φοιτ/ανέργων 7 ευρώ 
κρατήσεις: 210 9214248 & 6944 301678 
Διάρκεια : μία ώρα 

Από το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 8μμ μέχρι τις 10 Μαρτίου 

Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας

e-la-theatro.gr

Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Για το e-la-theatro στο Facebook πατήστε ΕΔΩ  

Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Θεατρικός Συντάκτης

Κανένας δε γεννιέται με Manual οδηγίες χρήσεως. Ο άνθρωπος δημιουργείτε μέρα με την μέρα . Όταν στις εργοστασιακές μου ρυθμίσεις προστέθηκε τοΘέατρο και η Ψυχολογία άρχισα να λειτουργώ ως καθρέφτης . Αγαπώ την μοναδικότητα του ανθρώπου και το πάθος του για ζωή. Από τον Θέσπι και τον πρώτο υποκριτή, το μαγικό <ΑΝ> του Στανισλάφσκι και μέχρι τις μέρες μας ...το θέατρο εξελίσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο .

Κι αυτός ο άνθρωπος είσαι ΕΣΥ

Δείτε ακόμα