«Οι Στοιχειωμένοι»

2019-02-26

Μεγάλο και δύσκολο το στοίχημα για αυτό το εγχείρημα που στέφθηκε όμως με απόλυτη επιτυχία

«Οι Στοιχειωμένοι» 

Δημήτρη Μαραμή

Σκηνοθεσία Θάνος Παπακωνσταντίνου  

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η γενική δοκιμή του Σύγχρονου ελληνικού μιούζικαλ «Οι Στοιχειωμένοι» χθες Δευτέρα 25/02/2019 στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών .

Το έργο είναι Βασισμένο στα δημοτικά τραγούδια το Γιοφύρι της Άρτας, Του Νεκρού Αδελφού και Το Στοιχειό της Χάρμαινας σε ποίηση Σωτήρη Τριβιζά και θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και Παρασκευή 1 Μαρτίου, 2019 | 20:00 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής.

Το στοιχειό της Χάρμαινας, ο λαϊκός θρύλος της Άμφισσας είναι ένας θρύλος ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή ο οποίος έχει διασωθεί μέσω του προφορικού λόγου κι αποτελεί μέρος της τριλογίας του σύγχρονου ελληνικού μιούζικαλ του συνθέτη.

Το Γιοφύρι της Άρτας

Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδεςγιοφύρι-ν-εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι.

Oλημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν.Μοιριολογούν οι μάστοροι και κλαιν οι μαθητάδες:

«Αλίμονο στους κόπους μας, κρίμα στις δούλεψές μας,ολημερίς να χτίζουμε, το βράδυ να γκρεμιέται!»

«Α δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει·

και μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη,

παρά του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα,

πόρχεται αργά τ' αποταχύ* και πάρωρα* το γιόμα».  

Με εικόνες που ξεπερνούν την φαντασία και σκηνοθετικά ευρήματα που πυροδοτούν την δράση , με ερμηνείες καθηλωτικές μουσικά και υποκριτικά ο Συνθέτης Δημήτρης Μαραμής ο σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου και όλοι οι ερμηνευτέςέδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σε μία παράσταση που θα μείνει αξέχαστη. 

Μεγάλο και δύσκολο το στοίχημα για αυτό το εγχείρημα που στέφθηκε όμως με απόλυτη επιτυχία από κάθε άποψη. 

Τα Σκηνικά και τα κοστούμια της Νίκη Ψυχογιού σε συνδυασμό με τους φωτισμούς τηςΧριστίνας Θανάσουλα μεταφέρουν τον θεατή σε ένα τοπίο ονειρικό , μαγευτικό που μέχρι χθες μόνο η ποίηση θα μπορούσε να προσδιορίσει.  

Τον ρόλο της Μάνας στο ποίημα < Του νεκρού αδερφού>ερμηνεύει μοναδικά η Αργυρώ Καπαρού 

- Φρόνιμος είσαι, Κωσταντή, μ' άσκημα απιλογήθης.Κι α μόρτει, γιε μου, θάνατος, κι α μόρτει, γιε μου, αρρώστια,κι αν τύχει πίκρα γή χαρά, ποιος πάει να μου τη φέρει;

Τον εμβληματικό ρόλο του Κωσταντή ερμηνεύει εξαιρετικά ο Θοδωρής Βουτσικάκης 

Και σαν την επαντρέψανε την Αρετή στα ξένα,κι εμπήκε χρόνος δίσεχτος και μήνες οργισμένοικι έπεσε το θανατικό, κι οι εννιά αδερφοί πεθάναν, βρέθηκε η μάνα μοναχή σαν καλαμιά στον κάμπο. 

Σ' όλα τα μνήματα έκλαιγε, σ' όλα μοιρολογιόταν,στου Κωσταντίνου το μνημειό ανέσπα τα μαλλιά της.«Ανάθεμά σε, Κωσταντή, και μυριανάθεμά σε,οπού μου την εξόριζες την Αρετή στα ξένα! το τάξιμο που μου 'ταξες, πότε θα μου το κάμεις; 

Τον ουρανό 'βαλες κριτή και τους αγιούς μαρτύρους,αν τύχει πίκρα γή χαρά, να πας να μου τη φέρεις».Από το μυριανάθεμα και τη βαριά κατάρα,η γης αναταράχτηκε κι ο Κωσταντής εβγήκε. 

Κάνει το σύγνεφο άλογο και τ' άστρο χαλινάρι και το φεγγάρι συντροφιά και πάει να της τη φέρει. 

Ξεχωριστές οι ερμηνείες των Βασιλική Καρακώστα (Γυναίκα του Πρωτομάστορα), η πρωτοεμφανιζόμενη Ελένη Δημοπούλου (Αρετή, Λενιώ),και ο Βασίλης Δημακόπουλος (Πρωτομάστορας)

Ενώ με μοναδική μαεστρία καθοδηγούν την δράση, με χαρακτηριστική άνεση και σκηνική υπεροχή η Λητώ Μεσσήνη (Πουλί), ο Σταμάτης Πακάκης και ο Νίκος Ζιάζιαρης( Στοιχειά, Μάστοροι και Άνεμοι).

Συμμετέχει μουσικό σύνολο από δεξιοτέχνες μουσικούς το οποίο θα διευθύνει ο συνθέτης του έργου Δημήτρης Μαραμής.

Βασικό Στοιχείο των Στοιχειών της παράστασης των Στοιχειωμένων αποτελούν οι 15 νέοι ηθοποιοί της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών οι οποίοι κάτω από τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θάνου Παπακωνσταντίνου χτίζουν κινησιολογικά τελετουργικές εικόνες παράλληλα με τη μουσική δράση των οχτώ βασικών πρωταγωνιστών. Είναι νέοι, ταλαντούχοι και υπέροχοι. 

Οι ρίζες είναι για να βγάζουμε κλαδιά και όχι να επιστρέφουμε σ' αυτές, είπε η Κατερίνα Γώγου. Αυτό πέτυχε ο Δημήτρης Μαραμής στο έργο του " Οι Στοιχειωμένοι" Η δημοτική μας ποίηση ξάπλωσε πάνω στο πεντάγραμμο του συνθέτη, και οι λέξεις έγιναν μουσική . Η αρμονική πολυφωνία σε οδηγεί να περπατήσεις στο δάσος τους, για να βρεις τους ήχους στεφανομένους , με πασχαλιές μυρτιές και δάφνες, να βαδίσεις στο ομίχλωδες ξέφωτο των ψυχών, για να πλησιάσεις την πομπή των ήχων. "Οι Στοιχειωμένοι" είναι μια μελέτη θανάτου θα έλεγε κανείς στην πρώτη εντύπωση, το πεπρωμένο τους όμως είναι πάντα η ζωή. Ο παρελθόντας χρόνος, ο Κωσταντής ο Πρωτομάστορας η Λενιώ η Αρετή, τα Πουλιά τα Στοιχειά και οι Άνεμοι,γίνονται παρόν και όλοι είναι παρόντες στον μέλλοντα χρόνο.

Μύρων μ. Παβένος 

Επικοινωνία παράστασης : Αντώνης Κοκολάκης

Την γενική δοκιμή παρακολούθησε πλήθος δημοσιογράφων που χειροκρότησε θερμά και παρατεταμένα.

Ανάμεσα τους η Ειρήνη Αϊβαλιώτου (catisart) Ο Μανώλης Βαμβούνης (Antivirus) ο Γιώργος Χριστόπουλος (Onlytheater) Ο Χρίστος Παρίδης( LIFO) ο Μύρων Παβένος ( e-la-theatro.gr) κ.π.α.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και Παρασκευή 1 Μαρτίου, 2019 | 20:00

Τιμές εισιτηρίων

* 9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι)

* 12 € * 18 € * 26 € * 32 € * 38 € * 45 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Εισιτήρια 210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες210 72 82 333

Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας

e-la-theatro.gr

Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Για το e-la-theatro στο Facebook πατήστε ΕΔΩ  

Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Θεατρικός Συντάκτης

Κανένας δε γεννιέται με Manual οδηγίες χρήσεως. Ο άνθρωπος δημιουργείτε μέρα με την μέρα . Όταν στις εργοστασιακές μου ρυθμίσεις προστέθηκε τοΘέατρο και η Ψυχολογία άρχισα να λειτουργώ ως καθρέφτης . Αγαπώ την μοναδικότητα του ανθρώπου και το πάθος του για ζωή. Από τον Θέσπι και τον πρώτο υποκριτή, το μαγικό <ΑΝ> του Στανισλάφσκι και μέχρι τις μέρες μας ...το θέατρο εξελίσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο .

Κι αυτός ο άνθρωπος είσαι ΕΣΥ

Δείτε ακόμα