«Σαρκοβόρος» «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό.

2016-12-28

Αγγλικός Τίτλος: Carnivore 

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Βαβάτσης 

Reportage : Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Η ταινία «Σαρκοβόρος» είναι μια μικρού μήκους ταινία διάρκειας 28 λεπτών. Πρόκειται για μια ελληνική παραγωγή με χαμηλό budget και τα γυρίσματα διήρκεσαν λίγο περισσότερο από δέκα ημέρες στην Θεσσαλονίκη.

Η πλοκή της ταινίας έχει ως εξής: Η ιστορία αφορά τον Μενέλαο, ο οποίος δεκαπέντε χρόνια μετά την άγρια δολοφονία των γονιών του, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση,εισβάλοντας στο σπίτι του θύτη και παραβιάζοντας ότι έχει ιερό, χωρίς όρια και χωρίς ενδοιασμούς.

Συνολικά έχει επιλεγεί και έχει συμμετάσχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα σε  28 φεστιβάλ εγχώρια και διεθνή. Μερικά από αυτά είναι το Horrorquest Film Festival της Atlanta (USA) , το Fright Nights Film Festival της Βιέννης, το Hardcore Horror Film Festival Chicago (USA), το Three Cities Festival and Conference στη Δομινικανή Δημοκρατία, το Post Mortem Film Festival στο Μεξικό , οι Νύχτες Πρεμιέρας και πολλά άλλα σε Ευρώπη και Αμερική. 

Έχει αποσπάσει πέντε βραβεία για το μακιγιάζ της, Β΄αντρικού ρόλου,  κοινού και καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους τρόμου και συμμετείχε στη ρετροσπεκτίβα ακραίων ταινιών ως εκπροσώπηση ελληνικής ταινίας στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ μικρού μήκους Κύπρου.  

Ηθοποιοί: Τάσος Μπαρνιαδάκης, Χρήστος Εζίρογλου, Δήμητρα Σιάχου, Ιωάννα Λαμνή, Περικλής Σταύρου, Κώστας Βουρλιώτης / Φιλική Συμμετοχή: Ιάκωβος Μυλωνάς 

Δείτε την ταινία

Προσοχή σκληρές σκηνές ακατάληλες για ανηλίκους

Παραγωγή: Βαβάτσης Δημήτρης, Αγγελική Αγγελίδoυ, Ιωάννα Πετειναράκη
Σκηνοθεσία: Βαβάτσης Δημήτρης
Σενάριο: Άρης Δεληγιαννίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας/Color Grading: Βασίλης Χριστοδούλου
Σκηνογραφία: Έλλη Ναλμπάντη
Ενδυματολογία: Ναταλί- Νεφέλη Αδαμοπούλου
Ηχητικός Σχεδιασμός/FoleyArtist: Ναταλία Χατζηπέτρου, Σίμος Λαζαρίδης
Μουσική: Μάριος Β. Αποστολακούλης
Μοντάζ: Άρης Δεληγιαννίδης
Οργάνωση Εκτέλεση και Διεύθυνση Παραγωγής: Αγγελική Αγγελίδου, Ιωάννα Πετειναράκη
Ειδικά Εφέ: Πάρης Γρηγοράκης/ Κώστας Καρύδας
Make Up and Special Effects Supervisor: Μελίνα Γλαντζή
Make Up and Special Effects: Βασιλική Γιολάντα Κήτα Ντυλάκ
Σκριπτ: Ναταλία Λαμπροπούλου
Ρακόρ: Βασιλική Κουτσιούμπα
Hair Styling: Θεανώ Ζησιάδη
Make Up and Special Effects Assistant: Λίνα Αρβανίτη
Βοηθός Φωτογραφίας: Θεοδώρα Μπόζη
Βοηθοί Σκηνογραφίας: Φανή Ξενουδάκη, Ναταλία Λαμπροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Χαλιάσας
Β Κάμερα: Δημήτρης Μουγκός
Σχεδιασμός Τίτλου Αρχής: Σμαρώ Σαχπαζίδου
Αφίσα: Baba Artworks

Ο Σκηνοθέτης Δημήτρης Βαβάτσης μιλά για την ταινία στο e-la-teatro.gr

Που γυρίστηκε η ταινία και με ποιό στόχο ?

Τα γυρίσματα έγιναν στη Θεσσαλονίκη το 2014, και η ταινία ξεκίνησε τη φεστιβαλική της πορεία το 2015. Είναι μια ταινία βίας που θίγει το ζήτημα της εκδίκησης, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με την αποδόμηση διάφορων θεσμών, όπως της οικογένειας και της θρησκείας, μέσω των χαρακτήρων της. 

Στόχο έχει να κριτικάρει τη σημερινή κρίση ιδεών σε συνδυασμό με την άκρατη βία και τα αρχέγονα ανθρώπινα ένστικτα εκδίκησης, που ενδεχομένως να μην έχουν όρια. Ένα σχόλιο πάνω στη βία, που υποδηλώνει πως η βία δεν αποτελεί λύση παρά μόνο δημιουργεί προβλήματα. Το πρώτο επίπεδο του αίματος δεν σημαίνει ότι είναι το μόνο, ούτε ότι υπάρχει πρόθεση προώθησης της βίας. Αντιθέτως.  

Δυστυχώς, από άποψη ακρότητας, η ζωή έχει ξεπεράσει τον κινηματογράφο 

Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να κάνεις αυτήν την ταινία ?

Ήθελα να κάνω μια ταινία εκδίκησης, επειδή είναι ένα κινηματογραφικό είδος που με αφορά. Για να βρεθεί έμπνευση δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος, καθώς αυτά που γίνονται στην καθημερινότητά μας ξεπερνούν όχι μόνο τον κινηματογράφο αλλά και την πιο ξέφρενη φαντασία. Δυστυχώς, από άποψη ακρότητας, η ζωή έχει ξεπεράσει τον κινηματογράφο. Κατά συνέπεια, καμία ταινία δεν πιστεύω πως είναι σοκαριστική ή εκτός πραγματικότητας. Μακάρι να ήταν. 

Συνάντησες δυσκολίες ?

Η βασική δυσκολία είναι η προφανής: το οικονομικό κομμάτι. Το θετικό είναι ότι γίνονται πράγματα, με πολλούς ανθρώπους να βοηθούν με χορηγίες, με καμπάνιες από το ίντερνετ, με δανεικό εξοπλισμό, με εθελοντική εργασία. Τα έξοδα είναι πολλά, και δύσκολα βρίσκονται ιδιώτες να επενδύσουν σε αυτό. 

Υπάρχει απήχηση αυτού του είδους στο ελληνικό κοινό ? 

Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε παράδοση, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα οι παραγωγοί να στρέψουν το βλέμμα τους και προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι ένα είδος που κόβει πάρα πολλά εισιτήρια σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλοί θεατές-οπαδοί που στηρίζουν αυτού του είδους τις ταινίες, και θεωρώ πως κάποια στιγμή καλό θα ήταν να γίνουν κι εδώ διαφορετικά πράγματα.

Γυρίζονται αρκετές και αξιόλογες ταινίες στην Ελλάδα ?

Σαφώς και γυρίζονται αξιόλογες ταινίες από ταλαντούχους νέους κινηματογραφιστές. Θεωρώ ότι πολλοί άνθρωποι μιλάνε μέσα από το σινεμά αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και φωνάζουν ο καθένας από την πλευρά του ότι είμαστε εδώ και προσπαθούμε. Προσωπικά, νιώθω πολύ χαρούμενος, καθώς γνωρίζω διαρκώς άτομα που εκφράζονται μέσα από το σινεμά και θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν. Με μια επιπλέον βοήθεια από την πολιτεία νομίζω θα δούμε πολλά όμορφα πράγματα. Και αυτή η βοήθεια επιβάλλεται.  

Ο Δημήτρης Βαβάτσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδικότητα στη σκηνοθεσία. Έχει κάνει 4 μικρού μήκους ταινίες στα συγκεκριμένα είδη (“Ευλάβεια”, “Bloody Lady”, “Σαρκοβόρος”, “Eye Candy”), με συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ και πολλές διακρίσεις.