Αρτέμης Γαβριλούκ

2017-02-27

Συνέντευξη : Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης 

Αρτέμης Γαβριλούκ

Δεν φτάνει μόνο το ΤΑΛΕΝΤΟ για να κάνεις θέατρο...

Ο Ατρτέμης Γαβριλούκ είναι ένας νέος ηθοποιός που αποφοίτησε μόλις πριν πέντε χρόνια από την Δραματική Σχολή. Πέντε χρόνια με όμορφες και ξεχωριστές συνεργασίες στο θέατρο και συμμετοχές σε σήριαλ διαφήμιση, φωτογραφικά project . 

Απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις του e-la-theatro.gr . Φωτογραφήθηκε από τον μετρ του είδους ΓιάΝΝη Παυλίδη τόσο για την συνέντευξη όσο και για το project < Γυμνό γεύμα > 

Πόσο δύσκολο είναι να είναι κανείς ηθοποιός σήμερα στην Ελλάδα ?

Σπούδασα στην Δραματική Σχολή Βεάκη μετά από εξετάσεις στο ΥΠ. ΠΟ το 2008. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα μου έρχονται καλά , δεν είμαι αχάριστος , έχω δουλειά , έχω συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις και προσπαθώ για το καλύτερο. 

Πιστεύω ότι εκτός από το ταλέντο και την ικανότητα που θα έπρεπε να κατέχει ο κάθε ένας πράγμα λογικό για υπάρξει και να έχει μία υπόσταση σ αυτό τον χώρο, δυστυχώς .... και δεν μ αρέσει που το λέω καθόλου... θα πρέπει να έχει ένα σημαντικό παράγοντα , φιλικό... οικογενειακό... προωθητικό ... δυστυχώς τα πράγματα δεν λειτουργούν με τον τρόπο που θα έπρεπε . Το ταλέντο δεν φτάνει ! Σπουδάζοντας σε μία Δραματική σχολή όπως την Βεάκη που έχει μία κατάρτιση πλήρης τριών ετών καθημερινή υποχρεωτική παρακολούθηση , θέλοντας και μη θα μάθεις θα εξελιχθείς ... δεν έχει σημασία αν ξεκινάς με ταλέντο, έχουμε δει αρκετούς με ταλέντο που επαναπαύθηκαν και δεν προχώρησαν . Και από την άλλη έχουμε δει άλλους που προσπαθούν συνέχεια να εξελίσσονται και τα καταφέρνουν !

Εσύ αυτόν τον σημαντικό παράγοντα τον έχεις ?


Όχι . 

 Ούτε η μάνα μου είναι ηθοποιός ούτε ο Πατέρας μου ούτε ο Παππούς μου . 

Ότι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα είναι με την προσπάθεια που έχω καταβάλει , μέσα από τις οντισιόν , και τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν για κάποιο ρόλο . 

Αρτέμη τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιλέξεις να ασχοληθείς με αυτή την τέχνη ? 

Είναι ένα ερώτημα που με έχει απασχολήσει πολλές φορές ! Δεν είμαι από αυτούς που θα γυρίσουν και θα πω : το φανταζόμουν από τα τρία η από τα πέντε μου χρόνια ...ΟΧΙ. Αν και η οικογένεια μου , μου έχει εξιστορήσει πολλές φορές ότι έχω συμμετάσχει σε παιδικές παραστάσεις από νήπιο και στο δημοτικό , που δεν τα θυμάμαι... τα βλέπω στις φωτογραφίες .

Μ αρέσει να είμαι ειλικρινείς και θα σου απαντήσω και σ αυτή την ερώτηση ειλικρινά : Τελειώνοντας το σχολείο στο μυαλό μου τριγυρνούσε αυτή η ιδέα και παρόλο που και η μητέρα μου ήταν δίπλα μου σε ότι θα αποφάσιζα διάλεξα να σπουδάσω πρώτα κάτι άλλο ! Μπήκα σε μία σχολή μάρκετινγκ και σπούδασα , δεν το ακολούθησα και αποφάσισα τελικά να σπουδάσω θέατρο. 

Αυτό που με είχε ωθήσει στην αρχή είναι αυτή η εικόνα που μπορεί να βγάζει το συγκεκριμένο επάγγελμα προς το έξω ... είσαι ηθοποιός έχεις λάμψη έχεις φως έχεις ... όμως σιγά σιγά μπαίνοντας στην σχολή , παίρνοντας ερεθίσματα , ξεκινώντας να διαβάζω έργα διαφόρων συγγραφέων ... σιγά σιγά ο λόγος για τον οποίο σπούδασα ξεκίνησε να αλλάζει . Άρχισε να φεύγει από το μυαλό μου αυτή η λάμψη αυτή η γκλαμουριά και ξεκίνησα να ζυγίζω άλλα πράγματα !  

Υπάρχουν κάποιοι ηθοποιοί που το σύνολο της δουλειάς τους αποτελεί πρότυπο για την δράση σου ? 

Θα ήμουν τουλάχιστον ψεύτης αν δεν αναγνώριζα το ταλέντο ηθοποιών συναδέλφων που είναι ενεργοί στον χώρο αυτή την στιγμή ! Απλά δεν ξέρω αν θέλω αν είναι σωστό αν μπορώ να σου πω ονόματα.... 

Θέλεις και μπορείς και είναι σωστό ! Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ηθοποιοί κολλάτε σ αυτή την ερώτηση ... Εσύ δεν θα χαιρόσουν αν κάποιος έλεγε ότι εκτιμά την δουλειά σου... 

Καλά θα σου πω... ( Τον κατάφερα τελικά ) Γιώργος Καπουτζίδης , Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αντίνοος Αλμπάνης , Ηλίας Μελέτης , Ελένη Ράντου , Κώστα Γάκη , Άννα Ανδριανού , Βλαδίμηρος Κυριακίδης !!!  

Πως εξηγείς το γεγονός ότι στο θέατρο εισρέουν και άτομα από άλλους χώρους ? 

Ο Κάθε ένας έχει το δικαίωμα να καταπιαστεί και αν ασχοληθεί με όποιο επάγγελμα επιθυμεί για τον εαυτό του ...αλλά όπως και το επάγγελμα του τραγουδιστή προϋποθέτει κάποια σπουδή έτσι και το επάγγελμα του ηθοποιού προϋποθέτει μια σπουδή . 

Όχι δεν συμφωνώ να εργάζονται άτομα τα οποία δεν έχουν να κάνουν με αυτό και δεν έχουν πάρει την κατάλληλη μόρφωση ... (τώρα θα μου πεις ένας ηθοποιός από την στιγμή που θα του ζητηθεί γιατί να μην μπορεί να τραγουδήσει.... 

Αν του ζητηθεί σε μία παράσταση θα τραγουδήσει δεν θα πάρει την θέση κάποιου άλλου σε μία πίστα . )

Αυτό δεν είναι σωστό ! Είμαι αντίθετος σε αυτό !  

Οι ηθοποιοί μπορούν να δουλέψουν σε άλλη δουλειά ? Σε ένα μπαρ σε μια πιτσαρία χωρίς να έχουν σπουδάσει ? 

Σωστό... αλλά τι να απαντήσω τώρα.... πιστεύω ότι ο ηθοποιός καταφεύγει σε μια άλλη δουλειά για να επιβιώσει . Το αντίθετο είναι λίγο δύσκολο να συμβεί .  

Ωστόσο έχει συμβεί αρκετές φορές ! Για παράδειγμα ένας εφοριακός υπάλληλος έκανε μεγάλη καριέρα και αγαπήθηκε από το κοινό το θεωρείς καταδικαστέο ? 

Όχι Τίποτα δεν είναι καταδικαστέο . Απλά είναι τόσοι πολλοί αυτοί που βγαίνουν κάθε χρόνο από τις Δραματικές σχολές , δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και απειλείτε το επάγγελμα του ηθοποιού . 

Τι θα έλεγες σε ένα υποψήφιο αυριανό ηθοποιό, σε ένα νέο άνθρωπο που σκέφτεται να σπουδάσει και να κάνει θέατρο ? 

Να το κάνει μόνο και μόνο αν πραγματικά το αγαπάει πάρα πολύ . Είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα θέλει πολύ γερό στομάχι θέλει πολύ υπομονή , επιμονή . Να είναι ειλικρινείς απέναντι στον αυτό του να ξέρει γιατί το κάνει .  

Ποια είναι η εμπειρία σου από την συνεργασία με τον Τηλέμαχο Μουδατσάκη ? 

Είναι ένας από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες με τον οποίο είχα την τύχη να γνωριστώ το 2013 . 

Η πρώτη μας συνεργασία ήταν < Οι Πέρσες > του Αισχύλου με του οποίους ταξιδέψαμε και εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα στο παγκόσμιο φεστιβάλ στην Αβινιόν της Γαλλίας , μείναμε ένα μήνα εκεί , μεγάλη επιτυχία το θέατρο ήταν καθημερινά γεμάτο , 

αποσπάσαμε πολύ καλές κριτικές , κατόπιν γυρίσαμε στην Ελλάδα κάναμε μία περιοδεία και τον χειμώνα παίξαμε στο θέατρο Αλκμήνη. Ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν προτάθηκε και δεύτερη συνεργασία στην < Άλκηστη > του Ευριπίδη με την οποία πάλι ταξιδέψαμε στην Αβινιόν και πάλι πολύ μεγάλη επιτυχία , περιοδεία στην Ελλάδα και παραστάσεις στο Αλκμήνη . 

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκης είναι πολύ σπουδαίος δάσκαλος , έχει την ικανότητα να μπορεί να σου βγάλει πράγματα που δεν ξέρεις καν ότι έχεις. Κατ αρχήν η μέθοδος του είναι του σωματικού θεάτρου . 

Οι σκηνοθετικές του απόψεις έρχονται σε πάντρεμα με τις απόψεις των ηθοποιών κατά την διάρκεια της πρόβας , το τελικό ομαδικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό . 

Δέχεται και αποδέχεται την πρόταση του ηθοποιού πράγμα πολύ σημαντικό στο θέατρο . Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σκηνοθετεί κάποιος ο Τηλέμαχος συν δημιουργεί μαζί με τον ηθοποιό   

Η επιτυχία στο Θέατρο μεταφράζεται σε οικονομική άνεση για ένα ηθοποιό ? 

Γενικά όταν έχεις οικονομική άνεση είσαι πιο ελεύθερος να κάνεις θέατρο.... 

Τώρα το θέατρο ως γνωστών το διάστημα της πρόβας δεν σου αποφέρει κάποιο οικονομικό όφελος , όταν αρχίζουν οι παραστάσεις τα περισσότερα θέατρα δουλεύουν με ποσοστά οπότε παίζεται αν θα βγάλεις κάτι .

 ΌΧΙ δεν μεταφράζεται σε οικονομική άνεση , πρέπει να σε γεμίζει αυτό που κάνεις , ο ρόλος . οι συνεργάτες . 

Όταν το έργο κάνει επιτυχία και γεμίζει , τότε ναι είναι πιθανό να υπάρχει και οικονομική άνεση ! 

Πώς θα χαρακτήριζες με τρεις λέξεις .... 

την Μάρω Κοντού.... Ηθοποιός τεράστια Ταλέντο.

την Ελένη Γερασιμίδου..... Τσαγανό

την Λυδία Κονιόρδου ... Κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός

τον Κώστα Γάκη ... Καινοτόμο πρωτοποριακό Σκηνοθέτη

την Μελίνα Τανάγρη .... Άριστη Τραγουδοποιό 

Που σε βρίσκουμε τώρα στο Θέατρο ? 

Είμαι στο Θέατρο Ριάλτο σε μία παράσταση για παιδιά με τον τίτλο < Οι περιπέτειες του Μίνι Μίου > σε σκηνοθεσία της Μπέσυ Μάλφα και σε κείμενο του Γιώργου Δούκα . Για μικρά και μεγάλα παιδιά με πολλά μηνύματα . 

Το κυρίαρχο θέμα της είναι η Τεχνολογία .... κατά πόσο μας χρησιμοποιεί η τεχνολογία και πόσο εμείς . 

Η Μπέσυ Μάλφα με εμπιστεύτηκε την εμπιστεύτηκα έχουμε μία σχέση μάνας και γιου. Την ευχαριστώ πάρα πολύ και την αγαπώ !  

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γιώργος Δούκας

Σκηνοθεσία: Μπέσσυ Μάλφα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλλη Πρόκου

Σχεδιασμός Σκηνικού: Άγγελος Παρασκευά

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Όλγα Σκιαδαρέση

Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Κατσιβαρδέλος.

Ενδυματολόγος: Βενετία Μαθιοπούλος

Κοστούμια: Original Marines Φωτιστικός & Ηχητικός Εξοπλισμός: No Dark Σχεδιασμός Φωτισμού: Κώστας Αγγέλου Μακιγιάζ: Νίκη Σκιαδαρέση

Υπεύθυνος Παραγωγής: Αντώνης Αντωνίου

Υπεύθυνη μάρκετινγκ και επικοινωνίας: Άννα Μαρκετάκη

Παίζει η ομάδα "No Shakespeare please" με αλφαβητική σειρά: Αρτέμης Γαβριλούκλ Ιούλιος Αθανασίου Τάσος Κονταράτος, Ιάκωβος Νικηφόρος, Έλλη Πρόκου, Παναγιώτης Ράιος ,Νίκη Σκιαδαρέση, Όλγα Σκιαδαρέση και Θανάσης Τσάκαλος. 

Το e-la-theatro.gr ευχαριστεί τον Αρτέμη Γαβριλούκ για την όμορφη συνέντευξη και εύχεται καλή και μεγάλη επιτυχία σε κάθε του παράσταση ! 

Φωτογράφηση : ΓιάΝΝης Παυλίδης

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση

e-la-theatro.gr Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε ακόμα