"Ένα Δράμι Δύναμης"     Γιώργος Τζιτζικάκης

2017-01-04

"Ένα Δράμι Δύναμης" Γιώργος Τζιτζικάκης 

Βιβλιοπαρουσίαση

Περιγραφή 

 «Ευχή σ' το δίνω, μη βρεθείς στην ανάγκη των ξένων... Μόνο η μάνα σου και ο πατέρας σου είναι δικοί σου άνθρωποι· κι αν κάνουν κάποτε μια χαζομάρα, βρες το κουράγιο και συγχώρεσέ τους, γιατί οι ξένοι, να το θυμάσαι, οι ξένοι είναι πιο παγωμένοι κι από τους χειρότερους κακούς». Καστοριά‐Βόλος‐Χανιά‐Αθήνα, το οδοιπορικό επιβίωσης ενός παιδιού στους δρόμους. Με άλλο όνομα τον φώναζε η μάνα του, η Καλλιόπη, με άλλο τον έμαθε η νύχτα να απαντά. Ο ήρωάς μας θα δώσει τη μεγαλύτερη μάχη του για να κρατήσει ζωντανό το παιδί που κουβαλά κρυμμένο μέσα του. Ποτέ δεν ξέχασε το άδικο που τον στιγμάτισε, και σήμερα, χρόνια μετά, το ίδιο αγρίμι μέσα του ζητά να αναμετρηθεί με την κόλαση για να βρει λύτρωση και ελπίδα για αγάπη. 

Όταν τα 'χεις χάσει όλα, όταν όση δύναμη κι αν έχεις νιώθεις πως δεν αρκεί, κάνεις κουράγιο, τόσο πολύ κουράγιο, που ούτε κι εσύ ο ίδιος δεν πιστεύεις στις αντοχές σου∙ εκείνες τις στιγμές όμως, μονάχα ένα δράμι δύναμης σου λείπει για να συμπληρώσεις την ισχύ σου, να αντεπιτεθείς και ν' αλλάξεις ολόκληρη τη ζωή σου.

Μονάχα ένα δράμι...

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 

Λίτσα Κοντογιάννη

Το καινούργιο μυθιστόρημα του Γιώργου Ελ. Τζιτζικάκη ταράζει τα νερά της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας. Ας ξεκινήσουμε από το εξώφυλλο, πολύ έξυπνο οφείλω να ομολογήσω! Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο, ξεχωρίζει και γράφει αμέσως στη μνήμη κάποιου που δεν θυμάται τον τίτλο του βιβλίου. Συμβολικό, με τη παλάμη παρατεταμένη σε θέση άμυνας, σαν να λέει ΑΡΚΕΤΑ, μια λέξη που στη κυριολεξία χρειάζεται μόλις ένα δράμι δύναμης για να ειπωθεί. Ο συγγραφέας εδώ μας χώνει μέσα στον σκοτεινό κόσμο της νύχτας. Ωμά, κυνικά, χωρίς ωραιοποιήσεις και με γλώσσα σκληρή, μας παρουσιάζει την απόλυτη πραγματικότητα που καμία σχέση έχει με τα ατμοσφαιρικά μυθιστορήματα noir. Μια αφήγηση απόλυτα ρεαλιστική, κινηματογραφική αλλά παράλληλα έντονα συναισθηματική, με απόλυτα ισορροπημένες εναλλαγές τόπου και χρόνου, που γίνεται σε πρώτο πρόσωπο. 

Ο ήρωας δε, ή καλύτερα ο αντι - ήρωας όχι απλώς αληθοφανής αλλά απόλυτα αληθινός, πραγματικός, που δεν του χαρίστηκε τίποτα στη ζωή. Έχει κανείς την αίσθηση πως βρίσκεται απέναντί του και αφηγείται. Αν και έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, κάτι που μεταμόρφωσε τη ψυχή και τη καρδιά του σε μασίφ σίδερο, αλλά υποσυνείδητα αποζητά ακόμα την αγάπη. Η γραφή του κυρίου Τζιτζικάκη μοναδική, ολοζώντανη, ακόμα πιο ώριμη σε αυτό το βιβλίο και ωριμάζει και γίνεται καλύτερη κάθε φορά, όπως ακριβώς το παλιό καλό κρασί. Ένα υπέροχο, συγκλονιστικό βιβλίο, αλλά για να μπορέσει να το απολαύσει κανείς θα πρέπει να κάνει στην άκρη τις όποιες προδιαγραφές έχει για να διαβάσει ένα βιβλίο και να έχει ένα ανοιχτό, καθαρό και νηφάλιο μυαλό. Γιώργο Τζιτζικάκη, σ'ευχαριστούμε! 

Εκδόσεις: ΩΚΕΑΝΙΔΑ  Έτος έκδοσης: 2016 ISBN: 978-960-410-780-3
Αριθμός σελίδων: 440

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση

e-la-theatro.gr Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας