Μάνος Πετούσης

2018-02-23

Ο Μάνος Πετούσης μας ξεναγεί στην Ζυρίχη. Reportage Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης.

Δεν υπάρχει περίπτωση να περπατήσετε στους δρόμους της Ζυρίχης , στην παλιά πόλη στο Niederdorf , στην Bahnhofstrasse, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο,  και να μην ακούσετε Ελληνικά !!! 

Αυτό συμβαίνει γιατί 7.000 Έλληνες ζουν και επιχειρούν εκεί αλλά και πολλοί επισκέπτες με τρεις απ ευθείας τουλάχιστον  πτήσεις καθημερινά από Αθήνα. 

Στην καρδιά της Ευρώπης, το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας, τη Ζυρίχη

Η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας απλώνεται γύρω από τη λίμνη της Ζυρίχης και στις δύο όχθες του ποταμού Λίματ, με φόντο τις χιονοσκέπαστες Άλπεις. Το θησαυροφυλάκιο της Ευρώπης με τις μεγαλύτερες τράπεζες και τα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του παγκόσμιου οικονομικού lobby.

Η πόλη με την ευρωπαϊκή αρχοντιά εντυπωσιάζει με τις αντιθέσεις της: επιβλητικοί καθεδρικοί ναοί στις όχθες του ποταμού Λίματ συνυπάρχουν με τους αβάν γκαρντ βιομηχανικούς χώρους στην περιοχή Aussersihl. Τα μουσεία της πόλης συγκεντρώνουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς της εποχής του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης αλλά και πρωτοποριακές τάσεις του design.  

Πράσινο παντού, οι χιονισμένες Άλπεις σε ρόλο υψηλής εποπτείας και μια λιλιπούτεια μητρόπολη αναπτυγμένη ένθεν κακείθεν του ποταμού και της λίμνης. 

Περισσότερα από 50 μουσεία και 100 galleries, η Όπερα, ο Καθεδρικός, η σχολή της Αρχιτεκτονικής (απόφοιτος της και ο Calatrava), τα επιβλητικά κτίσματα που έχουν κάτι από την καθαρότητα της γερμανικής μαζί με αυτό το κάτι της γλυκύτητας της γαλλικής αρχιτεκτονικής της Αναγέννησης. Τυχαίο που η Ζυρίχη ψηφίζεται σταθερά ως η Νο1 πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής;

Μπουτίκ με labels - θυρεούς, μια κουκλίστικη μεσαιωνική παλιά πόλη, πολλά υπέροχα γλυκά και άλλο τόσο καλόγουστο nigh&lifestyle.

Στην περίφημη Bahnhofstrasse απολαύστε στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο Sprüngli τον καφέ και το γλυκό σας (Το πιάτο Sprüngli Luxemburgerli είναι διάσημη στη Ζυρίχη).

Το διάσημο Kaufleuten για δείπνο ή clubbing ή και τα δύο. 

Και φυσικά το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος !  

Καλά θα μου πείτε όλα αυτά... αλλά προς τι ; Ο λόγος του ταξιδιού μας είναι ο δικός μας,  Ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Πετούσης. Η αγάπη του για την Ζυρίχη την καθιστά το δεύτερο του σπίτι. Την επισκέπτεται συχνότατα και οφείλω να σας πω ότι ήδη έχει αρχίσει συνομιλίες για παραστάσεις και βραδιές με Έλληνες καλλιτέχνες ! Στο τραπέζι των συνομιλιών άκουσα σημαντικά ονόματα καλλιτεχνών και ο κατάλογος είναι μακρύς... Ετοιμάζεται επίσης να σκηνοθετήσει στην Γερμανική γλώσσα.

Παραστάσεις του σκηνοθέτη Μάνου Πετούση ( όπως <Το γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ> με την Ζέτα Δούκα ,στον περίφημο μονόλογο , ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα την Κύπρο και την Σουηδία. Αυτή την ώρα γίνονται συζητήσεις για ανέβασμα του έργου σε νέα διασκευή στην Ζυρίχη. 

Στα άμεσα πλάνα του είναι το < Μινόρε της αυγής > που μία πρόγευση πήραμε από την εκδήλωση που έγινε στο Δήμο Χαϊδαρίου . καθώς και η Θεατροποίηση πολύ γνωστού διηγήματος.

styling           TROIS POMMES zurich

reportage     Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας

e-la-theatro.gr

Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Για το e-la-theatro στο Facebook πατήστε ΕΔΩ

Χορηγός άρθρου   

Δείτε στο e-la-theatro.gr