Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ

2018-05-23

Σύμφωνα με τη γνώμη των δραματολόγων όλου του κόσμου, ο "Επιθεωρητής έρχεται" είναι το καλύτερο έργο του Τζων Πρίσλευ. 

Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ 

ΤΖΟΝ ΠΡΙΣΤΛΕΥ 

ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤ.Ο.Σ 2018 

Σύμφωνα με τη γνώμη των δραματολόγων όλου του κόσμου, ο "Επιθεωρητής έρχεται" είναι το καλύτερο έργο του Τζων Πρίσλευ. 

Και ένα από τα πιο πολυανεβασμένα έργα των τελευταίων 50 ετών. Και σ' αυτό το έργο του, όπως και στα περισσότερα αλλά, το θέμα είναι η "ευθύνη" και η "ανευθυνότητα" των ανθρώπων που δεν νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους. 

Ο τρόπος γραφής του (πρωτοποριακός για την εποχή του, και γιατί όχι και για τη δική μας), η δραματουργική του δομή και οι χαρακτήρες των ηρώων του, είναι υλικό που δίνει λαβή για συζήτηση, παραδοχή ή αμφισβήτηση. 

Ο σκηνοθέτης της ομάδας Μιχάλης Καλιότσος (ο οποίος επωμίζεται και τον ρόλο του επιθεωρητή) τονίζει πως η παράσταση ακολουθεί την γραμμή μιας δίκης τοποθετώντας τους θεατές μέσα στο έργο ως μάρτυρες κατηγορίας σε δικαστήριο. 

Ένας αστυνομικός επιθεωρητής καλείται, σε μια κλειστή κοινωνία του 1912, να διαλευκάνει ένα έγκλημα τονίζοντας την ανευθυνότητα των ανθρώπων που δεν νοιάζονται για τους άλλους.

(επιμέλεια αφίσας Βλάσσης Χρυσόπουλος)
(επιμέλεια αφίσας Βλάσσης Χρυσόπουλος)

Λίγα λόγια για το έργο:

Μιά ανοιξιάτικη νύχτα στην αγγλική επαρχία του 1920 η πλούσια οικογένεια του Άρθουρ Μπέρλινγκ, γιορτάζει τους αρραβώνες της κόρης τους με τον εξίσου πλούσιο νέο Τζέραλντ Κρόφτ. Η εορταστική ατμόσφαιρα χαλάει από μια ξαφνική, δυσάρεστη είδηση: πρόκειται για την αυτοκτονία της νεαρής κοπέλας της Εύας Σμιθ που εργάστηκε κάποτε στην εταιρία των Μπέρλινγκ. Ο Eπιθεωρητής Γκοούλ, ένα πρόσωπο μυστηριακό, αυταρχικό και σίγουρο στις κινήσεις του ελέγχει τις συνειδήσεις της αστικής τάξης και έρχεται αποφασιστικά για να αναγγείλει αυτή την είδηση. Ύστερα από ανάκριση, αποκαλύπτεται ότι όλα τα μέλη της οικογένειας,είναι υπεύθυνα για την αυτοκτονία αυτού του κοριτσιού. Ο καθένας αντιδρά με το δικό του τρόπο, όμως στο τέλος οι απολογίες τους περνούν στην εξομολόγηση. Τα μέλη της οικογένειας πέφτουν θύματα της ακόρεστης αλαζονείας τους, της έλλειψης ηθικής, ανθρωπιάς και μέτρου. Ο συντηρητισμός και η φαινομενικά αυστηρή ηθική που αρχικά χαρακτηρίζει την οικογένεια, αποδεικνύεται πέρα για πέρα ψεύτικη. Μολονότι ποινικές ευθύνες ή διώξεις δεν προκύπτουν κατά την έρευνα, οι ηθικές κυρώσεις είναι μεγάλες.

Το έργο είναι ένα ισχυρό κατηγορώ απέναντι στην ανευθυνότητα του ανθρώπου προς στον συνανθρωπο του .Παρόλο που διαθέτει όλη την συγκλονιστική ένταση ενός αστυνομικού θρίλερ, καταβάθος είναι ένα κοινωνικό και φιλοσοφικό έργο, το οποίο δίνει μια διαχρονική απάντηση στο ζήτημα της συλλογικότητας και της ατομικής ευθύνης σ' έναν κόσμο που υποφέρει από τα δεινά μιας παγκόσμιας και ολέθριας αδιαφορίας και σκληρότητας.

Ο συγγραφέας, τοποθετεί το έργο του στο 1912 στην ακμή του βρετανικού ιμπεριαλισμού, δυο χρόνια πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιστώντας την προφητεία του αληθινή. Δυο μεγάλοι πόλεμοι θα ακολουθήσουν. Από το μέλλον, έρχεται και ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Επιθεωρητής, που οι μελετητές δεν διστάζουν να τον αποκαλέσουν «άγγελο από το μέλλον», αφού ο ερχομός του, η παρουσία του και η αποχώρησή του ακολουθούν την κυκλική ροή του χρόνου.

Φωτογραφία από τις δοκιμές του έργου
Φωτογραφία από τις δοκιμές του έργου

Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφέας : Τζόν Πρίσλευ
Μετάφραση έργου: Ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλιότσος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Κοντοπούλου
Μουσική επεξεργασία/χειρισμός ήχου και φωτισμού: Παύλος Λάππας
Κοστούμια: Ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ
Αφίσα: Βλάσσης Χρυσόπουλος
Φωτογραφίες/τρέιλερ: Πάνος Παπασωτηρίου
Ενίσχυση σκηνικού: Τηλέμαχος Σκοτιδάκης

Παίζουν:
Γιώργος Παπαδόπουλος Βάσω Παπασταθοπούλου
Χριστίνα Σγούρδα Μιχάλης Καλιότσος
Γιώργος Παγώνης Νίκος Αγαπίου
Αθηνά Κοντοπούλο 

ΗΜΕΡOΜΗΝΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
1,2,3 Ιουνίου 2018 ώρα 20:30 μ.μ Θέατρο-αίθουσα Δ.Μπόγρης Δημαρχείο Σαλαμίνας

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

* Η παράσταση θα επαναληφθεί στην Αθήνα και σε φεστιβάλ.

Η ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ ξεκίνησε απο το 2007 παρουσιάζοντας πολλά έργα μέχρι τώρα ενώ έχει αποσπάσει διάφορα βραβεία σε θεατρικά φεστιβάλ εντός και εκτός αττικής.Η ομάδα παρουσιάζει ένα έργο τον χρόνο ξεκινώντας την έρευνα και τις πρόβες από την αρχή της κάθε χρονιάς.Μότο της ομάδα είναι να μπορεί να προσελκύει όλο και περισσότερα άτομα στο θέατρο και κυρίως τα νέα παιδιά.Παρουσιάζει έργα από την παγκόσμια δραματουργία επιθυμώντας να επικοινωνίσει με τους ανθρώπους πρωτίστως της Σαλαμίνας μέσα από έργα κλασσικά και σύγχρονα που δύσκολα πολλοί απο αυτούς λόγω διάφορων συνθηκών θα πήγαιναν στο θέατρο. Παράλληλα ο ιδρυτής της ομάδας παραδίδει κάθε χρόνο μαθήματα υποκριτικής για αρχάριους με διάφορες θεματικές ενότητες ενώ ταυτόχρονα συντονίζει και το τμήμα ΄΄θέατρο και παιδί ΄΄ για παιδιά ηλικίας από 4.50 έως 8 ετών στην Κοινότητα Σεληνίων Σαλαμίνας. 

Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας

e-la-theatro.gr

Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Για το e-la-theatro στο Facebook πατήστε  ΕΔΩ  

Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Θεατρικός Συντάκτης

Κανένας δε γεννιέται με Manual οδηγίες χρήσεως. Ο άνθρωπος δημιουργείται μέρα με την μέρα . Όταν στις εργοστασιακές μου ρυθμίσεις προστέθηκε το Θέατρο και η Ψυχολογία άρχισα να λειτουργώ ως καθρέφτης . Αγαπώ την μοναδικότητα του ανθρώπου και το πάθος του για ζωή. Από τον Θέσπι και τον πρώτο υποκριτή, το μαγικό <ΑΝ> του Στανισλάφσκι και μέχρι τις μέρες μας ...το θέατρο εξελίσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο .

Κι αυτός ο άνθρωπος είσαι ΕΣΥ

Δημοφιλέστερα στο e-la-theatro.gr