«Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ»

2017-03-09

Γράφει ο Ψυχολόγος : Κλέαρχος Σταματουλάκης

«Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ» 

στο Studio Vis Motrix

Η μαύρη κωμωδία «Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ» του Martin McDonagh από την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 στο Studio Vis Motrix.

Το έργο ξεκινάει με μια νεκρή μαύρη γάτα πάνω σ'ένα τραπέζι. Ένας γείτονας την έφερε εδώ στο σπίτι και υποστηρίζει ότι τη βρήκε στο δρόμο,λιωμένη. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όμως δεν είναι τελικά ο κάτοχος της....

Ο Γάτος ήταν του Πάντρικ,ενός τρελού τρομοκράτη που τριγυρνάει στη Βόρεια Ιρλανδία και βάζει βόμβες. Είναι αρκετά τρελός,τόσο που ούτε στον IRA τον δέχτηκαν και αυτό δεν τους το συγχώρεσε ποτέ. Τώρα κάπως πρέπει να του το πουν και δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς ο γάτος ήταν ο μόνος φίλος του Πάντρικ εδώ και δεκαπέντε χρόνια κι αν μάθει ότι κάτι έπαθε θα γίνει χαμός.

Έτσι αποφασίζουν να του το φέρουν μαλακά. Σήμερα ήταν λίγο αδιάθετος θα του πουν... Αύριο αρρώστησε κάπως... Μεθαύριο ότι ψόφησε στον ύπνο του ήρεμος,κάτι τέτοιο...

Ο Πάντρικ όμως,μόλις μαθαίνει απ'το τηλέφωνο ότι ο γάτος του είναι λίγο άρρωστος, αποφασίζει να επιστρέψει έξαλλος στο νησί, το Ίνισμορ και να δει τί έχει γίνει στο σπίτι του με τον αγαπημένο του φίλο.

Πίσω στο νησί οι δυο φουκαράδες αποφασίζουν να βρουν μια γάτα που να μοιάζει στον μακαρίτη τον Τόμας και να την παρουσιάσουν ως τη δικιά του. Το μόνο που κατάφεραν είναι να βρουν μια πορτοκαλί όμως και έτσι αποφασίζουν να τη βάψουν με βερνίκι για να γίνει »Αράπης» και να μπερδέψουν τον Πάντρικ. Το βερνίκι τελειώνει.Ο γάτος μένει μισός πορτοκαλής μισός μαύρος. Ο Πάντρικ έρχεται...

Στην μοναδική μαύρη κωμωδία του Martin McDonagh που αναφέρεται στον IRA και στον INLA, μπλέκονται ακόμα πέντε χαρακτήρες που υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο το »Σκοτάδι» με ακόμα πιο »Χαρούμενες» μελωδίες.
Ένα κορίτσι που τυφλώνει αγελάδες στα 20 μέτρα για να κάνει εμπάργκο στους ζωέμπορους,ένα βαποράκι που για κακή του τύχη συνάντησε τον Πάντρικ στο Μπέλφαστ και ο INLA, μια ομάδα από τρομοκράτες που ψάχνουν τον Πάντρικ και είναι πάντα ένα βήμα πίσω του. 

Ή μήπως όχι?

Ένα κείμενο σε κινηματογραφική γραφή, γεμάτο ανατροπές,πυροβολισμούς, φλεγματικό χιούμορ και παραδοσιακές αποχρώσεις.

Συντελεστές:

 • Σκηνοθεσία: Σπύρος Αθηναίου
 • Μετάφραση: Βαλεντίνα Μπουζαλά/Σπύρος Αθηναίου
 • Stage Manager A': Μαρία Αρβανίτη
 • Stage Manager B': Αναστασία Διατσίδου
 • Εικαστική Επιμέλεια: Κώστας Παυλίδης
 • Κινησιολογία: Κώστας Γεράρδος
 • Ενδυματολογία: Α. Διατσίδου / Μ. Αρβανίτη
 • Μουσική Επιμέλεια: Σπύρος Αθηναίου
 • Μουσική Διδασκαλία: Μιχάλης Γούτης
 • Σχεδιασμός Φωτισμού: Δημήτρης Κοκολινάκης
 • Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Καπουσούζης
 • Τεχνική υποστήριξη: Αντρέας Αθηναίου
 • Όπλα/ Εξοπλισμοί: Airsoft City
 • Επιμέλεια βίντεο: Dato Boukhra
 • Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός/ Dato Boukhra/ Γιάννης Τσότσος
 • Special Effects: Κώστας Σακάλογλου
 • Οργάνωση Παραγωγής: Αντώνης Καπουσούζης
 • Παραγωγή: Σάσα Νάτση

Παίζουν οι ηθοποιοί: 

Θανάσης Διμηνάς
Νατάσα Αραμπατζή
Δημήτρης Καστέλλος
Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου
Τριαντάφυλλος Δελής
Γιάννης Τσότσος
Λάμπρος Σταυρινόπουλος
Οδυσσέας Ζήκας

Παραστάσεις: 

Από 10 Μαρτίου 2017 κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα στις 21:00 

Τιμή εισητηρίου: 12€ κανονικό

10€ μειωμένο (καλλιτεχνών, ανέργων, φοιτητών)

Η Γνώμη του e-la-theatro.gr

Ο Υπολοχαγός του 'Iνισμoρ...
... ή αλλιώς ωδή στην Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας!

Ω, ναι. Ο πρωταγωνιστής ο Πάντρικ, τρομοκράτης τόσο τρελός που μέχρι και ο IRA τον απέρριψε, ταιριάζει γάντι στην περιγραφή. Μοναχικός, απομονωμένος, δε μπορεί να χωρέσει ούτε καν σε μια επαναστατική οργάνωση, αιμοβόρος με σαδιστικές τάσεις και πλούσια σε βία παιδικά χρόνια. Κάτι σα το Demian στην προφητεία. 

Τι να σου κάνει όμως και το παιδάκι έτσι όπως μεγάλωσε; Ο πατέρας αλκοολικός που έδερνε τη δική του τη μάνα. Σε όλο το κείμενο καμία αναφορά για τη μητέρα του Πάντρικ, που θεός ξέρει τι έγινε. Όχι, δεν πάω να τον δικαιολογήσω, αλλά να καταλάβω γιατί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Που ομολογώ ότι είναι εντυπωσιακότατος.
O Θανάσης Διμηνάς ουρλιάζει, απειλεί, πυροβολεί, σκοτώνει και γελά σ' ένα πολύ ρεαλιστικό πλαίσιο. Αίματα να σκάνε στους τοίχους, εντόσθια γατιών να πέφτουν στα πατώματα, ο Δημήτρης Καστέλλος και ο Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου να τεμαχίζουν πτώματα. Η δε Μαίρυ, Νατάσα Αραμπατζή, τυφλώνει γελάδια από μακριά και συμπληρώνει το folie a deux με τον Πάντρικ («τρέλα για δύο»- ζευγάρι που μοιράζεται τους ίδιους παρανοϊκούς στόχους). 

Παράλληλα τρεις έτεροι προδομένοι τρομοκράτες, ο Τριαντάφυλλος Δελής, ο Λαμπρος Σταυρινόπουλος και ο Γιάννης Τσότσος, με διαφορετικές ηθικές αξίες, προσπαθούν να υπερασπιστούν την τιμή της οργάνωσης τους. Και κάπου εκεί ένας μικροέμπορος ναρκωτικών, Οδυσσέας Ζήκας, προσπαθεί να γλιτώσει από τα σαδιστικά παιχνίδια του Πάντρικ.
Η σκηνοθεσία του Σπύρου Αθηναίου τόνισε με πολύ ωραίο τρόπο την διαταραχή του φίλου μας Πάντρικ. Οι γρήγορες εναλλαγές και η είσοδος στη σκηνή από διαφορετικά σημεία βρίσκονται σε αρμονία με την εποχή που εκτυλίσσεται το έργο αλλά και με την τρικυμία εν κρανίο που βιώνει ο Πάντρικ- και η Μαίρυ. 

H Μαίρυ παρασύρεται από έναν ανεκπλήρωτο (;) έρωτα. O Πάντρικ από ιδεολογία πυροδοτούμενη από κοινωνικούς κ ενδεχομένως γονιδιακούς λόγους. Και όλο το μπάχαλο γίνεται για ένα γάτο- το μόνο φίλο του αντικοινωνικού μας φίλου. Αυτό είναι ίσως το μόνο που δεν κολλάει ρεαλιστικά στη διαταραχή, μιας είναι συνήθως άτομα μοναχικά και αδιαφορούν για άλλα όντα. Από την άλλη, θα μπορούσε να είναι η φροντίδα και αγάπη που έρχεται χωρίς δέσιμο. 

Ο γάτος είναι ένα πλάσμα ανεξάρτητο που ενδιαφέρεται κατά βάση μόνο για τον εαυτό του και αδιαφορεί για τον κακό χαμό που γίνεται γύρω του- και εξαιτίας του. Έτσι και το άτομο με Αντικοινωνική Διαταραχή.
Στο φινάλε: μια καλοδουλεμένη παράσταση με ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία. αξιόλογα οπτικά εφέ- και πολύ υλικό για έναν ψυχολόγο. Συμβουλή: προτού ανακοινώσετε στον ψυχοπαθή γιο σας ότι πέθανε ο αγαπημένος του γάτος, βεβαιωθείτε ότι είναι όντως νεκρός.

Studio Vis Motrix

Εδισσόν 4 (Απέναντι από το δημαρχείο Θεσ/νίκης)
Τηλεφωνα κρατήσεων: 6975594373, 6986254521


Χορηγοί της παράστασης

ntouonline.gr    &

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση

e-la-theatro.gr Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε ακόμα