Περί Τυφλότητος

2017-11-20

Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Reportage Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Περί Τυφλότητος

Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου 

Με γραφειοκρατική ακρίβεια, ο Zοζέ Σαραμάγκου έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ' έναν κόσμο που χάνει την όρασή του. 

Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή; 

Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; 

Τι θ' απογίνουν τα κατοικίδια; 

σεξουαλικοί φραγμοί; 

Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα;
Kαι τέλος: Σε έναν κόσμο τυφλών, τι θα έκανες αν έβλεπες; 

Ήμασταν ήδη τυφλοί όταν τυφλωθήκαμε,
ο φόβος μας τύφλωσε,
ο φόβος θα μας κρατήσει τυφλούς 

Μία βιωματική θεατρική αφήγηση βασισμένη στο μυθιστόρημα «Περί Τυφλότητος» του Ζοζέ Σαραμάγκου των εκδόσεων Καστανιώτη, από την μετάφραση της Αθηνάς Ψυλλιά.

Σκηνοθεσία / Διασκευή κειμένου: 

Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος 

Το χρονικό μιας ομάδας τυφλών και το ταξίδι τους μέσα από μία κατεστραμμένη Αθήνα συμπυκνώνεται σε μία θεατρική εμπειρία που περικλείει το κοινό χρησιμοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις. Η πρώτη ελληνική δουλειά, της ομάδας Ferodo Bridges από το Λονδίνο, τοποθετεί το κοινό μέσα σε ένα ερημωμένο περιβάλλον όπου η όρασή τους περιορίζεται ενώ βιώνουν μια ιστορία για τη συλλογικότητα και τα ανθρώπινα ένστικτα. 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Κρούσματα μίας ιδιαίτερης λευκής τυφλότητας αρχίζουν να παίρνουν τη μορφή επιδημίας. 

Σε λίγα εικοσιτετράωρα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει μολυνθεί και η κυβέρνηση απομονώνει τους τυφλούς σε εγκαταλειμμένα κτήρια. 

Μέσα σε ένα από αυτά τα "στρατόπεδα συγκέντρωσης" μια ομάδα αγνώστων θα προσπαθήσει να επιβιώσει μέσα σε ένα σύστημα και μια χώρα που καταρρέουν. 

Όταν η ομάδα αυτή έρθει αντιμέτωπη με μια βίαιη ομάδα τυφλών θα αρχίσει ένας αγώνας για την επιβίωση που θα καθοριστεί από μία γυναίκα που ακόμα έχει την όρασή της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία / Διασκευή κειμένου: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος

Συνεργαζόμενη σκηνοθέτης: Βίκυ Κυριακουλάκου

Ενδυματολογική επιμέλεια / Κατασκευές: Μαρία - Σεσίλ Ιγγλέση

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ισαβέλλα Μαργάρα

Σχεδιασμός Ήχου: Ερασμία Τσίπρα

Παραγωγή: Απόλλωνας Μπόλλας (ACB Productions)

Παίζουν οι ηθοποιοί

Βίκυ Κυριακουλάκου, Γιώργος Γιαννακάκος, 

Γιώργος Σταυριανός, Δανάη Λουκάκη, Νίκος Τσιμάρας

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Λίλα Μπακλέση, Απόλλων Μπόλλας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Άντζυ Νομικού   

BIOS

Πειραιώς 84, Τηλ. 210 3425335 

Κάθε Πέμπτη - Κυριακή 

από 1/12/2017 έως και 7/1/2018*

Ώρα: 21:30 / Διάρκεια: 60 λεπτά

(χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήριο: 12 ευρώ

*Με εξαίρεση την πρώτη Πέμπτη και τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

O Ζοζέ (Ιωσήφ) ντε Σόζα Σαραμάγκου (José de Sousa Saramago, 16 Νοεμβρίου 1922 - 18 Ιουνίου 2010), ήταν Πορτογάλος συγγραφέας, ποιητής, σεναριογράφος και δημοσιογράφος, τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα έργα του, μερικά από τα οποία μπορούν να θεωρηθούν αλληγορικά, γενικά παρουσιάζουν ανατρεπτικές όψεις πάνω στα ιστορικά γεγονότα, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Ο Σαραμάγκου κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998.


Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας

e-la-theatro.gr

Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Για το e-la-theatro στο Facebook πατήστε ΕΔΩ

Χορηγός άρθρου   

Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Θεατρικός Συντάκτης

Κανένας δε γεννιέται με Manual οδηγίες χρήσεως. Ο άνθρωπος δημιουργείτε μέρα με την μέρα . Όταν στις εργοστασιακές μου ρυθμίσεις προστέθηκε τοΘέατρο και η Ψυχολογία άρχισα να λειτουργώ ως καθρέφτης .Αγαπώ την μοναδικότητα του ανθρώπου και το πάθος του για ζωή. Από τον Θέσπι και τον πρώτο υποκριτή, το μαγικό <ΑΝ> του Στανισλάφσκι και μέχρι τις μέρες μας ...το θέατρο εξελίσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο .

Κι αυτός ο άνθρωπος είσαι ΕΣΎ