Που πας Κουκλίτσα μου ? YouBou της Βιργινίας Ιγγλέση

2017-02-07

Reportage : Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ... για ΚΟΥΚΛΕΣ


Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο χρονών είναι μια Κούκλα ? 

Ποια είναι η Ιστορία της ? 

Είναι άραγε αγνώστου πατρός και ποιος είναι ο ρόλος της στο πέρασμα του χρόνου ? 

Μην κουράζεστε ! έχουμε τις απαντήσεις ! 

Ηλικία : 25.000 ετών . Ναι καλά ακούσατε !!!

Επάγγελμα : Παιχνίδι , σύντροφος , φίλος - φίλη, πρότυπο , σημείο αναφοράς , και όποια άλλη ιδιότητα της δώσετε !

ΙΣΤΟΡΙΑ

η Μελέτη για την ιστορία των παιχνιδιών φανερώνει ότι οι άνθρωποι παραμένουν ίδιοι σε ότι αφορά < το παιχνίδι > στο πέρασμα των αιώνων. Την Κούκλα την μπάλα και την κούνια τις συναντάμε παντού σε όλους τους λαούς και πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ένα ειδώλιο που πιθανόν συμβόλιζε την γονιμότητα είναι η Αφροδίτη του Βίλεντορφ που δημιουργήθηκε πριν 25.000 χρόνια. 

Τα παιδιά μέσω των παιχνιδιών μαθαίνουν να εκφράζονται να δοκιμάζουν τον εαυτό τους , κοινωνικούς ρόλους και επικοινωνία. 

Μέσα από τα παιχνίδια τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους και αυτός είναι ένας δρόμος προς την ενηλικίωση . 

Στην Ελλάδα η κούκλα έκανε πιθανόν την εμφάνιση της πριν από 2.500 χρόνια στην Βοιωτία (Κούκλα παιχνίδι) σαν Κωδωνόσχημο ειδώλιο από το οποίο εμπνεύστηκαν και οι δημιουργοί τον Φοίβο και την Αθηνά για τους Ολυπμπιακούς αγώνες του 2004.

Στην αρχαία Ελλάδα η κούκλα ονομάζονταν πλαγγόνα και στο Βυζάντιο νέννος ή νιννί. 

 Η πλαγγόνα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την θρησκευτική λατρεία των δαιδάλων. Πρόκειται για ειδώλια που τα πρόσφεραν στην γιορτή των Δαιδάλων, μια πανάρχαια τελετή που γίνονταν στις Πλαταιές της Βοιωτίας από την εποχή της μητριαρχίας. Επίσης τις χρησιμοποιούσαν και σε τελετές μετάβασης όπως αυτή της ενηλικίωσης και του θανάτου. 

 Στην αρχή οι κούκλες φτιάχνονταν στο σπίτι από ύφασμα , ξύλο , κόκαλο ή πηλό . Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν μικρές βιοτεχνίες που κατασκεύαζαν πλαγγόνες από πηλό ή κερί . Οι τεχνίτες ονομάζονταν κοροπλάστες . 

  Στη νεότερη Ελλάδα οι μητέρες έφτιαχναν στα παιδιά τους κούκλες από στάχυα , κουρέλια , ζυμάρι ή κάλτσες παραγεμισμένες με άχυρα

  Ανά τον κόσμο συναντούμε διαφορετικές ονομασίες και υλικά κατασκευής . Στη Γαλλία η κούκλα ονομαζόταν "pupee" ή "pupa" 

 Η κούκλα εξελίχθηκε με τα χρόνια . Τόσο διαφορετική πια στη μορφή , τόσο ίδια στην ουσία , συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. 


Youbou ( Γιουμπού)

Η νεότερη κούκλα της Ιστορίας μετράει μόλις μερικούς μήνες ζωής ! 

Κατασκευασμένη με αγάπη και τραγούδια Διά χειρός της εικαστικού Βιργινίας Ιγγλέση η Youbou έρχεται να συνεχίσει την μακραίωνη παράδοση των γιαγιάδων και προγιαγιάδων της. 

Χειροποίητη και μοναδική φτιαγμένη με φιλικά υλικά για τα παιδιά θα κάνει την δική μεγάλη πορεία στον χρόνο. 

Πάμε να δούμε πως γεννήθηκε η Youbou που μπορείτε να την συναντήσετε και γιατί όχι και να την αποκτήσετε αν και είναι λιγάκι δύσκολο γιατί όπως προείπα χειροποίητη και μοναδική ! 

Ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται με λίγη υπομονή και σωστές πληροφορίες από την ίδια την δημιουργό ίσως μία Youbou να γίνει δική σας...

Βιργινία Ιγγλέση (Εικαστικός)

Η καλύτερή μου φίλη είναι η δημιουργία! Έχουμε κάνει κατά καιρούς πολλές τρέλες μαζί κι οι πιο όμορφες είναι πάντα αυτές που δίνουν χαρά στους μικρούς μας φίλους.

Μέσα από μια τρέλα λοιπόν γεννήθηκε και η ιδέα της Youbou!

Αγαπώ τη ζωγραφική και τη χρησιμοποιώ για να δώσω μορφή σε κάθε μου ιδέα! Έτσι συνέβη και με τη Youbou που ξεκίνησε από μια πολύχρωμη ζωγραφιά και σιγά σιγά έγινε κούκλα. Η κατασκευή της γίνεται τραγουδώντας, στο πάγκο του εργαστηρίου, με πολλή αγάπη και υπομονή.

Χρειάζονται ώρες για να πάρει μορφή, όμως η διαδικασία είναι μαγευτική και μου αρέσει πολύ. Τα υφάσματα μου φωνάζουν για να τα διαλέξω και για να μην τσακώνονται μεταξύ τους πολλές φορές χρησιμοποιώ δύο και τρία μαζί. Τα μαλλιά, ατίθασα πάντα, θέλουν να κάνουν τα δικά τους κι έτσι το κούρεμα είναι μια δύσκολη υπόθεση - το αποτέλεσμα όμως αξίζει τον κόπο και κάθε φορά καταλήγω να τους λέω πόσο υπέροχες είναι! Επειδή οι μικρές μας φίλες είναι πολύ ευαίσθητες, επιλέγω τα υλικά με ιδιαίτερη προσοχή. Τα υφάσματα και οι κλωστές που τα ενώνουν είναι βαμβακερά, τα μαλλάκια τους είναι από νήμα πλέξης κι όλα τα διακοσμητικά από ανακυκλώσιμα κι ως επί το πλείστων ελληνικά υλικά. Και για να μην κουράζονται οι μικρές μας φίλες να τις κρατούν τους έφτιαξα και τσαντούλα!

*Λόγω πρόσθετων υλικών απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 - 100 χρονών.

Συλλογή

Πληροφορίες 6945 745154

site

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση

e-la-theatro.gr Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Βρείτε μας στο Facebook