Προμηθέας Δεσμώτης

2018-08-05

Μια αριστουργηματική παράσταση παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου 3 & 4 Αυγούστου 2018.

Προμηθέας Δεσμώτης

    Αισχύλου

Σκηνοθεσία : Μάρθα Φριντζήλα

Με λίστα αναμονής , θεατές που ταξίδεψαν αρκετά χιλιόμετρα , περίμεναν έως και την τελευταία στιγμή για το μαγικό χαρτάκι που θα τους επέτρεπε την είσοδο στο μικρό Θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου.

Τα εισιτήρια και για τις 2 παραστάσεις του Προμηθέα είχαν εξαντληθεί αρκετές μέρες πριν την παράσταση , πράγμα που δεν πτόησε κόσμο να πάει και να περιμένει σε λίστα αναμονής για μία ακύρωση της τελευταίας στιγμής η σε ένα μικρό θαύμα ! 

Σε ένα κυριολεκτικά κατάμεστο από κόσμο θέατρο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού , Καλλιτεχνών , κοινού, και δημοσιογράφων δόθηκε μία εξαιρετική παράσταση που θα θυμόμαστε για καιρό ! 

Ο Νίκος Καραθάνος έδωσε τον πλούτο και την αλήθεια του Προμηθέα τόσο ρεαλιστικά που είχες την αίσθηση ότι ταξιδεύεις στο DNA της ανθρώπινης ύπαρξης. Πρωτόγνωρα συναισθήματα που αδυνατεί κανείς να περιγράψει . 

Μια συγκλονιστική ερμηνεία από την Κόρα Καρβούνη ως Ιώ, φώτισε τις λεπτές αποχρώσεις και την παθογένεια της ηρωίδας σε βαθμό ρεαλιστικής καταγραφής στο υποσυνείδητο του θεατή .

Θα πρέπει να τονισθεί ότι όλοι οι ηθοποιοί , η σκηνοθέτης και οι συντελεστές τις παράστασης έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό για την επίτευξη ενός θαύματος ! 

Σημείωμα Σκηνοθέτη Μάρθα Φριντζήλα

Η παράσταση επικεντρώνεται στη δύναμη του λόγου και στη ρυθμική και μελωδική απόδοση του κειμένου. Για να βρεθεί ο λόγος στο επίκεντρο αποφεύγουμε την εκφραστική δραματική ερμηνεία και επιμένουμε στην καθαρότητα της εκφοράς του λόγου και των νοημάτων. Αυτό δεν σημαίνει πως οι ερμηνείες των ηθοποιών στερούνται θεατρικότητας και πάθους. Αντίθετα, τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται με τη χρήση μάσκας και υπογραμμίζονται με τη μελετημένη σχεδίαση των κινήσεων. Η παράσταση ακολουθεί μια αυστηρή μουσική και κινησιολογική παρτιτούρα, που επιτρέπει στον ηθοποιό να εκφραστεί, και να εκφράσει, μέσα από ένα ορισμένο αισθητικό πλαίσιο. 

Υπόθεση

Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία, επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο Ήφαιστος έχει αναλάβει να δέσει σφιχτά τον Προμηθέα με αλυσίδες πάνω σε απόκρυμνους βράχους. Το Κράτος και η Βία επιθεωρούν τον απρόθυμο Ήφαιστο. Στο βράχο καταφθάνουν οι κόρες του Ωκεανού, οι Ωκεανίδες, θρηνώντας για το μαρτύριο του ήρωα. Κι ενώ ο Προμηθέας και ο Ωκεανός μιλούν για τη σκληρότητα του Δία, επί σκηνής εμφανίζεται κι ένα άλλο πλάσμα που υποφέρει από την εκδικητικότητα των θεών: η Ιώ, παράνομη ερωμένη του Δία που εκείνος μεταμόρφωσε σε δαμάλα για τη γλιτώσει από τη ζήλια της Ήρας, χωρίς όμως να το καταφέρει καθώς η πανούργα εκείνη έχει στείλει για να την βασανίζει τον Οίστρο, μια ενοχλητική βοϊδόμυγα που θα την ακολουθεί ανελέητα ως τα πέρατα του κόσμου. Ο Προμηθέας της διηγείται το παρελθον της και προφητεύει το μέλλον της, που συνδέεται και με τη δική του μοίρα, καθώς κάποιος μακρυνός απόγονός της, πολλά-πολλά χρόνια μετά, θα τον απελευθερώσει. Ο Προμηθέας προφητεύει και την πτώση του Δία. Αρνείται όμως πεισματικά να φανερώσει στον απεσταλμένο Ερμή το πώς θα εκπέσει η βασιλεία του και η τραγωδία τελειώνει με τους μανιασμένους κεραυνούς του Δία ενάντια στον αντιστεκόμενο κρατούμενο με την ελεύθερη συνείδηση

Συντελεστές 

Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα

Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα

Σκηνικό - Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Σχεδιασμός φωτισμού: Felice Ross
Κοστούμια: Ηλιάννα Σκουλάκη, Baumstrasse team
Κατασκευές, μάσκες: Camilo Bentancor, Baumstrasse team
Κίνηση: Εμμανουέλα Κορκή
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Πανάδης, Θεανώ Μεταξά, Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογένης, Βάσια Μπάλλα
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Νασιοπούλου
Επιστημονικός συνεργάτης: Ιωσήφ Βιβιλάκης
Παίζουν: Νίκος Καραθάνος (Προμηθέας), Κόρα Καρβούνη (Ιώ), Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογένης (Κράτος και Βία), Κώστας Βασαρδάνης (Ήφαιστος, Ερμής), Μιχάλης Πανάδης (Ωκεανός)
Χορός Ωκεανίδων: Fonέs (σε διδασκαλία Μαρίνας Σάττι): Ευγενία Λιάκου, Ερασμία Μαρκίδη, Έλενα Παπαδημητρίου, Ελένη Ποζατζίδου, Βιργινία Φραγκούλατζη, Μαρία Νίκα
Μουσικοί: Βασίλης Μαντζούκης, Παναγιώτης Μανουηλίδης

Και κάπου εδώ κλείνουμε την σύντομη παρουσίαση της παράστασης με ακόμα περισσότερες φωτογραφίες και από τα παρασκήνια και με μία ευχάριστη είδηση ! 

Θα δοθεί ακόμα μία παράσταση !!!

στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018  ώρα  20:30 

Ακόμα περισσότερες φωτογραφίες 

Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας

e-la-theatro.gr

Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Για το e-la-theatro στο Facebook πατήστε  ΕΔΩ 

Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Θεατρικός Συντάκτης

Κανένας δε γεννιέται με Manual οδηγίες χρήσεως. Ο άνθρωπος δημιουργείτε μέρα με την μέρα . Όταν στις εργοστασιακές μου ρυθμίσεις προστέθηκε το Θέατρο και η Ψυχολογία άρχισα να λειτουργώ ως καθρέφτης . Αγαπώ την μοναδικότητα του ανθρώπου και το πάθος του για ζωή. Από τον Θέσπι και τον πρώτο υποκριτή, το μαγικό <ΑΝ> του Στανισλάφσκι και μέχρι τις μέρες μας ...το θέατρο εξελίσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο .

Κι αυτός ο άνθρωπος είσαι ΕΣΥ

Δείτε στο e-la-theatro.gr