Ροζίτα Σώκου

2017-06-03

Υπάρχουν λέξεις στην αγγλική γλώσσα που δεν έχουν την ίδια σημασία σήμερα. Δηλαδή όταν λέμε η σκοτεινή κυρία των σονέτων, εννοεί μια μελαχρινή Ιταλίδα, τότε όλοι οι Άγγλοι ήταν χλωμοί και ξανθοί. Reportage : Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Ροζίτα Σώκου

Ο Άμλετ δεν έχει προσωπικότητα

Με αυτή την διαπίστωση ξεκίνησε η ομιλία της Κας Ροζίτας Σώκου στο Studio Κυψέλης για την ζωή και το έργο του μεγάλου δραματουργού. Προηγήθηκε ένα απόσπασμα από το έργο του Vincent Dowling < ΣΑΙΞΠΗΡ το τυχάρπαστο κοράκι > που ερμήνευσαν οι : Κωνσταντίνα Ρίτσου , Μαρία Δρακοπούλου , Σοφία Μπεράτη ( Τραγούδια ) και ο Γιώργος Λιβανός.

Η Ροζίτα Σώκου διασκευάζει αυτή την εποχή το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο < Απόψε αυτοσχεδιάζουμε > για τον Γιώργο Λιβανό και την ομάδα Θεατρίνων Θεατές. Με την εξαιρετική γνώση της Ιταλικής γλώσσας και της ιστορίας που έχει περιμένουμε ένα μεταφραστικό αριστούργημα τον φετινό χειμώνα .

Εγώ γεννήθηκα στην πλατεία ! 

Έζησα στον κόσμου του θεάτρου από πολύ μικρή δήλωσε στην χειμαρρώδη αφήγηση της , αλλά ποτέ στην σκηνή . Εγώ γεννήθηκα στην πλατεία ! Και από αυτή την πλατεία θα σας μεταφέρω το αιώνιο ερώτημα : Είναι ο Άμλετ ο ήρωας η ο κακός του έργου ;

Εδώ είπε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την διαφορά της ηλικίας . Τότε οι άνθρωποι πέθαιναν νωρίς . Πάρτε για παράδειγμα τους μουσικούς , τον Σούμπερτ που πέθανε νέος , τότε υπήρχαν αρρώστιες αθεράπευτες και το προσδόκιμο της ζωής ήταν μικρό.

Κατόπιν τούτου όλα ξεκινούσαν πιο νωρίς από ότι νομίζουμε εμείς. Με τα σημερινά δεδομένα ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα ήτανε παιδάκια . Στην Τζέιν Έιρ της Σαρλότ Μπροντέ για παράδειγμα την ηρωίδα δεν μπορούσαν να την παντρέψουν με τον πλούσιο κύριο που έχει κάστρα και μεγάλη περιουσία γιατί ήταν γέρος... ήταν τριάντα πέντε χρονών !

Ο Άμλετ ήταν ένα πολύ σκληρό άτομο. 

Ο Άμλετ δεν ήταν όπως τον διάβασαν και τον μετάφρασαν οι Γάλλοι με το μαύρο κοστούμι και το μενταγιόν του μπαμπάκα του. Ο Άμλετ ήταν ένα πολύ σκληρό άτομο. Όταν έμαθε ότι οι φίλοι του ήταν στο καράβι άλλαξε τα γράμματα και είπε στον Βασιλιά της Αγγλίας να τους σκοτώσεις αμέσως ! Έχουν κάνει πολλές διασκευές ...και εδώ στην Ελλάδα , τον έχουν κάνει και να κρατάει μισή ώρα...ακόμα κι ένα τέταρτο βάζοντας τις βασικές του φράσεις.

Γιατί όμως σε όποια δραματική σχολή έχουμε διδάξει όλοι θέλουν να παίξουν τον Άμλετ ; 

Γιατί έχει τέτοια επίδραση στον κόσμο ; 

Θα πω κάτι που θα σας φανεί κακό στην αρχή αλλά θα δείτε ότι δεν είναι τόσο κακό.... 

Ο Άμλετ δεν έχει προσωπικότητα !

Προσωπικότητα όπως θα έλεγε ένας Ινδός σοφός, είναι το συνονθύλευμα των ιδιοτροπιών μας. Και αυτές τις ιδιοτροπίες πρέπει να τις βγάλουμε από πάνω μας μία μία. Όπως όταν καθαρίζεις ένα κρεμμύδι. 

Για να φτάσεις στο τέλος στο εσωτερικό του που αυτό είναι η ουσία των πάντων. 

 Ο Άμλετ δεν έχει ιδιοτροπίες. 

Γι' αυτό μπορούν όλοι να ταυτιστούν μαζί του. Όλοι έχουν ερωτήματα για μετά το θάνατο, όλοι αναρωτιούνται αν θα πρέπει να ζει κανείς ή να μη ζει. Και αυτή είναι η πιο διάσημη φράση του παγκοσμίου θεατρικού ρεπερτορίου.

To be or not to be

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι διαβάσατε ένα πολύ μικρό απόσπασμα από την διάλεξη για Σαίξπηρ που δόθηκε στο Studio Κυψέλης την 1 Ιουνίου 2017. 

Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρω ότι αποσπάσματα από έργα του Σαίξπηρ διάβασε ο ηθοποιός Τέλης Ζώτος . 

Η Διάλεξη είχε διάρκεια 85 λεπτά και παρευρέθηκαν ηθοποιοί , θεωρητικοί και φίλοι του θεάτρου. 

Η Κυρία Σώκου θα δώσει και άλλες διαλέξεις για διάφορα θέματα σε σύντομα χρονικό διάστημα . 

Η είσοδος είναι σε όλα ελεύθερη.

 Αν θέλετε να παρακολουθήσετε αφήστε ένα σχόλιο στο τέλος του άρθρου και θα σας ειδοποιήσουμε .

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση

e-la-theatro.gr Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Βρείτε μας στο Facebook