Σονάτα του Σεληνόφωτος

2018-12-03

Η Έφη Παπαθεοδώρου και ο Νίκος Κατράκης αποφάσισαν να μην αφήσουν κανέναν άνθρωπο μονάχο σ' αυτή την δύσκολη εποχή...

Σονάτα του Σεληνόφωτος 

Γιάννης Ρίτσος 

Έφη Παπαθεοδώρου και Νίκος Κατράκης στο «Από Μηχανής Θέατρο» 

«Το ξέρω πως καθένας μονάχος πορεύεται στον έρωτα, μονάχος στη δόξα και στο θάνατο. Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν οφελεί. Άφησε με νάρθω μαζί σου» γράφει ο σπουδαίος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» 

και η Έφη Παπαθεοδώρου και ο Νίκος Κατράκης αποφάσισαν να μην αφήσουν κανέναν άνθρωπο μονάχο σ' αυτή την δύσκολη εποχή! 

Έτσι από την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ( και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18.00) παρουσιάζουν ξανά την παράσταση-ύμνο « Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» ,στο Από Μηχανής Θέατρο, ΔΩΡΕΑΝ για τους ΑΝΕΡΓΟΥΣ και με μόνο 10 ευρώ το κανονικό εισιτήριο, δείχνοντας έτσι το κοινωνικό «πρόσωπο» του θεάτρου. 

Άλλωστε με αυτή την παράσταση έχουν εισπράξει τόση αγάπη στο παρελθόν από τον κόσμο που θεωρούν ότι οφείλουν να του την ανταποδώσουν, δωρίζοντας την Τέχνη τους αλλά και επικοινωνώντας τα πανανθρώπινα μηνύματα του μεγάλου μας ποιητή.

Το εμβληματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου « Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» έγινε θεατρικός μονόλογος από τον ευρηματικό σκηνοθέτη- που παίζει και το βουβό πρόσωπο της παράστασης- Νίκο Κατράκη σε μια ατμοσφαιρική παράσταση, όπου την κυρία με τα μαύρα ερμηνεύει μοναδικά η Έφη Παπαθεοδώρου. 

Η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια επί σκηνής , με μεγάλη επιτυχία...«Μαγεία, ποίηση!», «Πραγματική ευλογία», «Συγκλονιστική παράσταση», «Απίστευτα συγκινητική και δυνατή υποκριτική στιγμή της κ. Έφης Παπαθεοδώρου» ,«Ευρηματική καθηλωτική σκηνοθεσία», ήταν μόνο μερικές από τις κριτικές του κοινού για την «Σονάτα του Σεληνόφωτος». 

Έτσι τόσο ο σκηνοθέτης της όσο και η πρωταγωνίστρια, θεώρησαν πως έπρεπε να κάνουν ένα «δώρο αγάπης» σε όλους τους θεατές και ιδιαίτερα σ' αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ονειρευτούν με τα λόγια και τις ποιητικές εικόνες του Γιάννη Ρίτσου. 

Το έργο είναι μια κατάθεση ψυχής της ηρωίδας, μιας μαυροφορεμένης ηλικιωμένης γυναίκας που υποκινείται από την παρουσία στο χώρο ενός νέου άνδρα. 

Αυτός, παραμένει καθ' όλη τη διάρκεια του έργου βουβός και απαθής, υπογραμμίζοντας έτσι την πάλη των διαφορετικών γενεών. 

Βασικό θέμα του έργου είναι η καταλυτική δράση του χρόνου και των συνεπειών του σε όσους δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν... Άλλα θέματα που θίγονται στην παράσταση είναι η φθορά, η μοναξιά, η ελευθερία, ο έρωτας, η καταπίεση της γενετήσιας ορμής, ο θάνατος, η ποίηση και βέβαια ο άνθρωπος ως κοινωνική ύπαρξη. 

Από Μηχανής Θέατρο 

 Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ. 210- 523 2097 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18.00

Διάρκεια Παράστασης 80 λεπτά. 

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος 60 λεπτά και τα Πέντε τραγούδια για την Σελήνη 20 λεπτά

Σκηνοθεσία- Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Νίκος Κατράκης

Ερμηνεία: Έφη Παπαθεοδώρου

Φωνή Ποιητή: Μηνάς Χατζησάββας

Σκηνικά- Κοστούμια: Άννα Φόνσου

Σχεδιασμός Φώτων : Δημήτρης Κάραλης

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 10 ευρώ, Άνεργοι ΔΩΡΕΑΝ, 

ΣΕΗ 5 ευρώ. Προσβασιμότητα για ΑμεΑ

Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας

e-la-theatro.gr

Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Για το e-la-theatro στο Facebook πατήστε Εδώ 

Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Θεατρικός Συντάκτης

Κανένας δε γεννιέται με Manual οδηγίες χρήσεως. Ο άνθρωπος δημιουργείτε μέρα με την μέρα . Όταν στις εργοστασιακές μου ρυθμίσεις προστέθηκε το Θέατρο και η Ψυχολογία άρχισα να λειτουργώ ως καθρέφτης . Αγαπώ την μοναδικότητα του ανθρώπου και το πάθος του για ζωή. Από τον Θέσπι και τον πρώτο υποκριτή, το μαγικό <ΑΝ> του Στανισλάφσκι και μέχρι τις μέρες μας ...το θέατρο εξελίσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο .

Κι αυτός ο άνθρωπος είσαι ΕΣΥ