ΣΠΑΝΟΣ

2021-09-28

"Η Θυματοποίηση του διαφορετικού¨"

Ακολουθία του ανόσιου τραγογένη Σπανού

Μια σπάνια ίσως και μοναδική ευκαιρία είχαν οι θεατές που παρακολούθησαν την παράσταση "ΣΠΑΝΟΣ" σε κείμενο - σύλληψη και σκηνοθεσία του καθηγητή Ιστορίας Θεάτρου Παν/μίου Αθηνών Ιωσήφ Βιβιλάκη.

Με μια ομάδα επίλεκτων ερμηνευτών για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον αινιγματικό και ανόσιο «Σπανό».

 Στο ρόλο του σπανού η Στεφανία Γουλιώτη.

Πρόκειται για μια μοναδική σάτιρα του ύστερου Βυζαντίου σε μορφή εκκλησιαστικής ακολουθίας, που είναι γραμμένη σε δημώδη γλώσσα και παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Λογοτεχνικά, η παράδοση του Σπανού φθάνει έως τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος είχε συνθέσει μια ομάδα σατιρικών ύμνων.

Μέσα από τη σύμβαση του ενυπνίου η παράσταση είναι ένας ποιητικός στοχασμός για τη μοναξιά και τη δοκιμασία στην έρημο, το ευάλωτο και εύθραυστο του εαυτού, του διαφορετικού ανθρώπου που θεωρείται «μη φυσιολογικός» και στιγματίζεται συλλογικά.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένας σπανός ταπεινός καλόγερος ζει απομονωμένος σε ένα μοναστήρι. Το καθαρό του πρόσωπο και η ευγένεια τον κάνουν στόχο σε μια ομάδα μοναχών που τον πειράζουν με αστεία και δοκιμάζουν την πίστη του. Ένα βράδυ, ενώ προσεύχεται, κοιμάται. Στον ύπνο του, σε όνειρο, εμφανίζονται τα μέλη της μοναστικής κοινότητας να επιτελούν μια παράξενη λειτουργία ειδικά για αυτόν και μάλιστα τον εξαναγκάζουν να λάβει μέρος. Είναι η ακολουθία για τον σπανό καλόγερο που είναι τόσο διαφορετικός και θεωρείται λειψός από τους υπόλοιπους «κανονικούς» μοναχούς

Συντελεστές

Σύλληψη - Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βιβιλάκης

Μουσική: Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σκηνογραφική επιμέλεια - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φιγούρες: Νικόλας Τζιβελέκης

Φωτισμός: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη

Ήχος: Αλέξανδρος Παπαευθυμίου

Ερμηνεύουν:

Σπανός: Στεφανία Γουλιώτη

Παίκτης σκιών Α΄: Άθως Δανέλλης

Παίκτης σκιών Β΄: Νίκος Τζιβελέκης

Βοηθός παικτών: Κατερίνα Μιχαλάκη

Χορός ψαλτών-τραγουδιστών

Κορυφαίος πρωτοψάλτης: Αχιλλέας Χαλδαιάκης

Μέλη χορού - Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Μηλιώτης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου, Θεολόγος Παπανικολάου, Γιάννης Πλευρίτης, Χάρης Τρασάνης, Ηλιάνα Φιλέα, Νίκος Χαλδαιάκης.

Παρακολουθήστε ένα μικρό απόσπασμα από την παράσταση.

Το e la theatro για την παράσταση

Η σκηνοθετική γραμμή της παράστασης ακροβατούσε στα όρια του θεατρικού χρόνου για να μεταφέρει επιτυχώς στους θεατές στην ατμόσφαιρα του μοναχικού βίου. Συνονθύλευμα θεατρικού λόγου, υμνωδίας , θεάτρου σκιών, μουσικής, ταξίδεψαν τους θεατές. 

Η πρώτη παράσταση έγινε στην μονή Δαφνίου και τους θεατές υποδέχτηκαν ως είθισται ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντινιακός και ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού Μάνος Πετούσης . 

Με παρατεταμένα και ενθουσιώδει χειροκροτήματα οι θεατές επιβράβευσαν την παράσταση και η ευχή όλων μας να μην χάσετε αυτή την σπουδαία παράσταση εάν σας δοθεί η ευκαιρία.

Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας

Χορηγός επικοινωνίας

e-la-theatro στο Facebook 


Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Θεατρικός Συντάκτης