Τελετή Απονομής Βραβείων Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα 2016

2016-12-12

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30, Πολυχώρος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Παρουσίαση: Μάνος Πετούσης 

Παρουσίαση: Μάνος Πετούσης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας

Τα Βραβεία απονέμονται από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer, τον Σύνδεσμο Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου Αθήνας και το Διεθνές Μουσικό Σωματείο C.V. Alkan-P.J.G. Zimmerman.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Βραβεία Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα 2016 

Ειδικότερα, τα Βραβεία Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα 2016 απονέμονται στα παρακάτω πρόσωπα και φορείς:

Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών (Βραβείο Νικολάου Δούμπα-Κατηγορία «Άνθρωπος»), MEDASSET Μεσογειακό Σύνδεσμο για την Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών (Βραβείο Νικολάου Δούμπα-Κατηγορία «Περιβάλλον»), Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας (Βραβείο Νικολάου Δούμπα-Κατηγορία «Πολιτισμός»), στον ομότιμο καθηγητή θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστο Σπ. Βούλγαρη (Βραβείο Νικολάου Δούμπα-Κατηγορία «Άνθρωπος και Πολιτισμός»), στον σολίστ κλασικού σαξοφώνου Θεόδωρο Κερκέζο (Βραβείο Gina Bachauer), στον κατασκευαστή πιάνων Πάνο Ιωαννίδη (Βραβείο Gina Bachauer) και στην μεσόφωνο Κατερίνα Ρούσσου (Βραβείο Gina Bachauer- Κατηγορία Νέου Καλλιτέχνη).

Συναυλία 


Στο α΄ μέρος της συναυλίας εμφανίζονται ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, συνοδευόμενος από ορχήστρα εγχόρδων και από τον βιολονίστα Ανδρέα Κερκέζο, και η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσσου, συνοδευόμενη από τον πιανίστα Δημήτρη Βεζύρογλου. Η ορχήστρα εγχόρδων που συνοδεύει τον κ. Κερκέζο στο έργο του Ντίνου Κωνσταντινίδη, με τίτλο «Ελληνικές Παραλλαγές για άλτο σαξόφωνο και έγχορδα», αποτελείται από τους παρακάτω μουσικούς: Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, Γιάννη Αγρανιώτη, Γαρυφαλλιά Κερκέζου, Γιάννη Παϊβανά, Γεωργία Παϊβανά, Πάρι Αναστασιάδη, Μάνο Γουβέλη, Ισίδωρο Σιδέρη, Γεωργία Κύπρου και Τάκη Καπογιάννη.

Στο β΄ μέρος της συναυλίας εμφανίζονται οι βραβευμένοι νέοι σολίστ Ελευθέριος Μισιργής, πιάνο, Γεωργία-Ευαγγελία Κουρμπέλη, πιάνο, Αλέξανδρος Σιουπούλης, βιολοντσέλο, Χριστόφορος Πετρίδης, βιολί, και Νίκος Τσακαλίδης, βιολί, όπως και το βραβευμένο σύνολο Santa Barbara Guitar Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Παπαρίζου.

Το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer, οργανισμός με πλούσιο όσο και πολυσχιδές πολιτιστικό και κοινωνικό έργο, ιδρύθηκε το 1979 και έχει θέσει ως βασικούς του σκοπούς να διατηρήσει με κάθε δυνατό μέσο ζωντανή τη μνήμη της αξέχαστης πιανίστας Gina Bachauer (1913-1976). Συνεχίζοντας το όραμά της, υποστηρίζει και προβάλει νέους προικισμένους σολίστ. Προσφέρει υποτροφίες σε

επιλεγμένους, ιδιαίτερα ταλαντούχους μουσικούς, για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την διάρκεια της πορείας του έχει συνεργαστεί με σπουδαίες προσωπικότητες της κλασικής μουσικής σκηνής, όπως οι Wolfgang Sawallisch, Ζubin Mehta, Vladimir Ashkenazy, Murray Perahia και Alicia de Larrocha, καθώς και με γνωστές ορχήστρες (Philharmonia Orchestra, Israel Philharmonic κ.ά.). Κάθε καλοκαίρι διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Gina Bachauer, και ανά δύο χρόνια, τον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα.

Ο Σύνδεσμος Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας (ΣΑΙΕΚΑ) ιδρύθηκε το 1978 με σκοπό την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πρωτεύουσας και την επίλυση προβλημάτων της, που σχετίζονται με τον εμπορικό τομέα. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πορείας και σημαντικής δράσης του, έχει λάβει σοβαρές θέσεις απέναντι στα προβλήματα της πρωτεύσας, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει ημερίδες, συμπόσια, συνέδρια και εκθέσεις με θέμα την Αθήνα.

Το Διεθνές Μουσικό Σωματείο C.V. Alkan-P.J.G. Zimmerman προωθεί και υποστηρίζει το έργο σπουδαίων συνθετών-πιανιστών του δεκάτου ενάτου αιώνα που υπήρξαν διάσημοι στην εποχή τους και που σήμερα είναι εν πολλοίς ξεχασμένοι. Κάθε δύο χρόνια, σε συνεργασία με το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer, διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου C.V. Alkan-P.J.G. Zimmerman, που θεωρείται ένας από τους απαιτητικότερους διαγωνισμούς παγκοσμίως. Ο Charles-Valentin Alkan (1813-1888) υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς δεξιοτέχνες του πιάνου της εποχής του και ένας ιδιοφυής συνθέτης. Κατά τη διάρκεια της ζωής του τον θεωρούσαν μεγάλο μουσικό και τον συνέκριναν με τους Frédéric Chopin και Franz Liszt.

Ο Pierre-Joseph-Guillaume Zimmerman (ή Zimmermann, 1785-1853) υπήρξε ο αγαπημένος Δάσκαλος του Alkan στο Conservatoire de Paris. Ήταν ένας από τους αρτιότερους καθηγητές πιάνου και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες συνθέτες της Γαλλίας της εποχής του. Οι Georges Bizet, César Franck και Ambroise Thomas ήταν ανάμεσα στους πιο διάσημους μαθητές του.

Ο Νικόλαος Δούμπας (1830-1900) υπήρξε μεγάλος ευεργέτης, επιχειρηματίας, φιλόμουσος, συλλέκτης μουσικών χειρόγραφων και στενός φίλος των Richard Wagner και Johann Strauss.