Θα πάντα εκεί...-Πεθαίνω σαν χώρα

2019-05-09

"Εμένα ο υπόκοσμος δεν με κατάπιε και το περιθώριο με στένευε"  

Θα πάντα εκεί...-Πεθαίνω σαν χώρα

Κείμενα: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης

Πέρασαν 30 χρόνια από την εμβληματική πρώτη σκηνική παρουσίαση του «Πεθαίνω σαν χώρα» από τη Μονάδα απεξάρτησης 18ανω, ως αποτέλεσμα μιας δραματοθεραπευτικής διαδικασίας.

Εκείνες οι παραστάσεις αρχικά στον χώρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και έπειτα στον συναυλιακό χώρο «Ρόδον» υπερέβησαν τον θεραπευτικό τους ρόλο, γνωρίζοντας σ' ένα ευρύτερο κοινό το 18ανω, τη Δραματοθεραπεία και το ίδιο το κείμενο, γραμμένο από τον Δημήτρη Δημητριάδη μια δεκαετία πριν.

Έκτοτε το αποκαλυπτικό αυτό έργο γνωρίζει πολλές σκηνικές αποδόσεις που φροντίζουν να εστιάζουν στην αέναη επικαιρότητα του. Μια διαχρονικότητα που φαίνεται να επιβεβαιώνει όχι μόνο την προφητικότητά του αλλά και την αδυναμία ενός λαού να μάθει από τα λάθη του.

Η παράσταση «Θα πάντα εκεί...-Πεθαίνω σαν χώρα» με έναυσμα εκείνο το πρώτο θεατρικό γεγονός αξιοποιώντας και μεταγενέστερα άγνωστα κείμενα του Δημήτρη Δημητριάδη αποτελεί ένα σχόλιο για τη διαμόρφωση της ταυτότητας του Έλληνα τα τελευταία 30 χρόνια.

Συμμετέχουν ο Χρήστος Σαπουντζής, που έλαβε μέρος σε εκείνη την πρώτη παρουσίαση που του άλλαξε τη ζωή και τον οδήγησε στην υποκριτική και η Μπέττυ Βακαλίδου, πρωταγωνίστρια των έμφυλων ταυτοτήτων, που μετουσίωσε την εμπειρία της αυτή σε τέχνη. 

Δύο πρόσωπα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα τους κόντρα στο νεοελληνικό πεπρωμένο.

Μια θεατρική-κοινωνική διαδρομή από το Πεθαίνω σαν χώρα έως ένα Πεθαίνω ως Έλλην.

Ένα εθνικό συλλογικό δράμα χωρίς αίσιο τέλος.

Κείμενα: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης

Δραματουργική επεξεργασία και σύνθεση κειμένου: Γιάννης Κωνσταντινίδης

Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Κατερίνα Ζουράρη

Επιμέλεια κίνησης: Θάλεια Δίτσα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Σαπουντζής, Μπέττυ Βακαλίδου

Διεύθυνση παραγωγής: Μάριος Βαζαίος

Δημόσιες σχέσεις: Ευαγγελία Σκρουμπούλα

Παραγωγή: Θέατρο Σταθμός -Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΙΩΝ

T. 210 7258741| E.aeongr@otenet.g

θέατρο Σταθμός

Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα, Τ.2105230267.

Παρασκευή 10, Σάββατο 11 (9.00μ.μ.) Κυριακή 12 Μαΐου (6.30μ.μ.)

Παρασκευή 17, Σάββατο 18 (9.00μ.μ.) Κυριακή 19 Μαΐου (6.30μ.μ.)

Το e la theatro.gr για την παράσταση

Λέγεται ότι κάθε συγγραφέας έχει ένα έργο το οποίο το κάνει να ξεχωρίζει. Και αυτό που ξεχωρίζει είναι καλό και μένει.το έργο έχει μία διαχρονική αξία μέχρι σήμερα παρόλο που έχει γραφτεί σε μία άλλη εποχή . Τα χρόνια μπορεί να τρέχουν αλλά κάποια πράγματα δυστυχώς παραμένουν τα ίδια πίσω από κάποια άλλη μάσκα προσωπίδα η κατάσταση. 

Τα καλά και όμορφα έργα επίσης έχουν τη δυνατότητα της προφητείας, δείχνοντας τη συνεχόμενη αδυναμία μιας κοινωνίας να παραμένουν και να συνεχίζεις τα λάθη της. 

Όμως υπάρχει μέσα σε όλα αυτά και μία ελπίδα, όπου σε αυτήν στηρίζεται όλο το έργο "Εμένα ο υπόκοσμος δεν με κατάπιε και το περιθώριο με στένευε" 

Οι ηθοποιοί: Χρήστος Σαπουντζής, Μπέττυ Βακαλίδου στέκονται όρθιοι πίσω από τις βιτρίνες πίσω από τη λάμψη ενός κεριού πίσω από τα πλαστικά, πάνω σε ένα όνειρο ενός ξύλινου παιχνιδιού και καλπάζουν μέχρι το τέλος. 

Η Κατερίνα Γώγου είχε πει, Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος. Ο στόχος επετεύχθη, και έχει πια σάρκα και οστά και έχει μία θέση σε ένα θέατρο και έχει ένα όνομα 

Θα πάντα εκεί...-Πεθαίνω σαν χώρα. 

Μύρων μ. Παβένος