Το σπίτι των επιθυμιών

2019-12-13

Έρχεται τον Φεβρουάριο στο Αγγέλων Βήμα  

Το σπίτι των επιθυμιών

sor Juana Inés de la Cruz 

Σκηνοθεσία: Μανώλης Κλωνάρης 

Έρχεται τον Φεβρουάριο στο Αγγέλων Βήμα η Κωμωδία παρεξηγήσεων Το σπίτι των επιθυμιών γραμμένο από την Sor Juana Ines de la Cruz που συγκεντρώνει ίσως τις περισσότερες ιδιομορφίες για γυναίκα θεατρικό συγγραφέα διεθνώς και διαχρονικά.

Ήταν Μεξικανίδα, νόθο παιδί ντόπιας Ισπανικής καταγωγής και Βάσκου, έζησε τον 17ο αιώνα, έμαθε να διαβάζει από τριών ετών, υπήρξε αυτοδίδακτη και πολυμαθέστατη, από δεκατριών ετών έζησε στο ανάκτορο των αντιβασιλέων υπό την εύνοιά τους, από δεκαοκτώ ετών επέλεξε να μπει σε μοναστήρι για να μπορεί να συνεχίσει να μορφώνεται, κάτι που, ως γυναίκα, δεν θα ήταν δυνατόν να το καταφέρει διαφορετικά, το έργο της έγινε πολύ γνωστό εν ζωή στην πατρίδα της, αλλά και στην Ισπανία, σχημάτισε μόνη της ιδιωτική βιβλιοθήκη που θα την ζήλευε ακόμη και πανεπιστήμιο, ήρθε σε ρήξη με την ιεραρχία του ιερατείου και πέθανε στα σαράντα τέσσερα χρόνια της νοσηλεύοντας άλλες μοναχές σε επιδημία πανούκλας.

Το μόνο που δεν θα περίμενε κανείς από μία μοναχή του 17ου αιώνα, έστω και με όλα τα υπόλοιπα δικά της προσόντα, θα ήταν να γράψει θέατρο και μάλιστα έργο ερωτικών παρεξηγήσεων. 

Και όμως! Η Sor Juana το έκανε και αυτό! 

Και μας παρέδωσε αυτό το αστραφτερό έργο που σφύζει από ζωή, χαρά και έρωτα, γεμάτο νέους ανθρώπους που ερωτεύονται, μηχανεύονται τα πάντα για να κερδίσουν το αντικείμενο του πόθου τους, μπερδεύονται και μπερδεύουν και -πάνω από όλα- συνωμοτούν, γελούν και ξεγελούν!

Συντελεστές 

Συγγραφέας: Sor Juana Ines de la Cruz
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθέτης: Μανώλης Κλωνάρης
Σκηνογραφία: Θοδωρής Μπρουσκομάτης
Κοστούμια: Πένυ Σπανού 

Μουσική: Κωνσταντίνος Ευστρατίου 

Κίνηση: Νίκος Λεκάκης
Φωτισμοί:Γιώργος Αγιαννίτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Μηλιώνη 

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Ευθύμης Γεωργόπουλος,Βασίλης Ζήσης, Μαρία Θωμά, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Ευγενία Ξυγκόρου και Δημήτρης Τσιγκριμάνης. 


Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας    

Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Για το e-la-theatro στο Facebook πατήστε ΕΔΩ

Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Θεατρικός Συντάκτης

Κανένας δε γεννιέται με Manual οδηγίες χρήσεως. Ο άνθρωπος δημιουργείται μέρα με την μέρα . Όταν στις εργοστασιακές μου ρυθμίσεις προστέθηκε το Θέατρο και η Ψυχολογία άρχισα να λειτουργώ ως καθρέφτης . Αγαπώ την μοναδικότητα του ανθρώπου και το πάθος του για ζωή. Από τον Θέσπι και τον πρώτο υποκριτή, το μαγικό <ΑΝ> του Στανισλάφσκι και μέχρι τις μέρες μας ...το θέατρο εξελίσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο .

Κι αυτός ο άνθρωπος είσαι ΕΣΥ

Δείτε ακόμα