Το τάβλι

2018-01-11

Μια παρτίδα Τάβλι κι ένα τρομερό σχέδιο που θα  φέρει χρήματα και θα  «μπάσει» τους ήρωες στην ελίτ της κοινωνίας. «Εγώ δεν είμαι για μικρομάγαζα και λιμανάκια ήσυχα. Κατάλαβες;» Reportage Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Το τάβλι 

Δημήτρη Κεχαΐδη 

Όταν συμβεί στα πέριξ να ανεβαίνει ένα εμβληματικό έργο , μια σπαρακτική και ρεαλιστική κωμωδία ,είναι μια καλή αφορμή και λόγος για να δείτε θέατρο.

Η Θεσσαλονίκη οι Σέρρες και οι γύρω περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μονόπρακτο του Δημήτρη Κεχαϊδη  " Το τάβλι " που πρωτοανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972 σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν. Φώντας ήταν ο Νικήτας Τσακίρογλου και Κόλιας ο Γιάννης Μόρτζος. Η πορεία του μέχρι τις μέρες μας και το ότι συνεχίζει να ανεβαίνει στις θεατρικές σκηνές, δείχνει τη δύναμη του έργου.

Η Θεατρική Ομάδα Enigma παρουσιάζει

 το μονόπρακτο του Δημήτρη Κεχαΐδη 

σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη-Γιώργου Καρύδα.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε επιλεγμένους χώρους, στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Φώντας και ο Κόλλιας. Αρχές δεκαετίας του '70. Στην αυλή του σπιτιού τους, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα.

Ο Φώντας είναι ταβλαδόρος. 

Ο Κόλλιας λαχειοπώλης. 

Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να «βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή».

Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και μέσα από τον ολοζώντανο και ξεκαρδιστικό διάλογο των δύο ηρώων, ο Δημήτρης Κεχαΐδης σατιρίζει ένα κομμάτι της νεοελληνικής νοοτροπίας, που παραμένει ανατριχιαστικά αναλλοίωτο μέχρι σήμερα.

Μια γνήσια λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων στην τελευταία της παρτίδα.

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου

 η παράσταση φιλοξενείται στις Σέρρες, στο bar ΑΙΓΛΗ (Χατζηιακώβου 8, τηλ. 2321 401849) στις 21:00.

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης-Γιώργος Καρύδας

Βοηθός σκηνοθέτη: Αστερόπη Χαριτίδου

Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Κύδας

Φωτογραφίες: Lea Wood

Trailer παράστασης: Αντώνης Σταμούλης

Δημόσιες σχέσεις: Χριστίνα Παπακωνσταντίνου

Διανομή:

Κυριάκος Δανιηλίδης (Φώντας)

Γιώργος Καρύδας (Κόλλιας)

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Από τις εξέχουσες μορφές της νεότερης ελληνικής θεατρικής δραματουργίας, ο Δημήτρης Κεχαΐδης, γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1933 και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τα μονόπρακτα «Μακρινό λυπητερό τραγούδι» και «Παιχνίδια στις αλυκές», τα οποία παίχτηκαν στο Θέατρο Τέχνης το 1958. Από τότε συνέδεσε τη θεατρική του ζωή με το Υπόγειο του Κουν, και όλα τα έργα του, μέχρι το 1985 παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Τα έργα που ακολούθησαν είναι: «Ο μεγάλος περίπατος» (1959), «Το Πανηγύρι» (1964), τα μονόπρακτα «Η Βέρα», «Το Τάβλι» (1972) και «Δάφνες και πικροδάφνες» (1979), έργο που συνυπέγραψε με τη σύντροφο της ζωής του Ελένη Χαβιαρά. Το τελευταίο έργο του που παρουσιάστηκε στις ελληνικές θεατρικές σκηνές είναι το «Με δύναμη από την Κηφισιά» (1995). Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών στις 15.12.2005.

Χορηγός άρθρου  

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας

e-la-theatro.gr

Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Για το e-la-theatro στο Facebook πατήστε ΕΔΩ