Παιχνίδια εξουσίας

2017-05-23

Αποκλειστικό ρεπορτάζ από την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης <ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ> που ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο Studio Κυψέλης στο e-la-theatro.gr. Reportage: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Παιχνίδια εξουσίας

Γ. ΛΙΒΑΝΟΥ   Ν. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ

Ο Γιώργος Λιβανός συνεργάζεται  με την εταιρεία θεάτρου ΜΥΘΟΣ, με αφορμή ένα από τα τελευταία θεατρικά έργα που η αείμνηστη Νίκη Τριανταφυλλίδη σχεδίασε, μαζί με τον ίδιο, με σκοπό να παιχτεί. Η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη φορά, με την ομάδα ΜΥΘΟΣ και πρωταγωνίστρια την κόρη της Νίκης, Ζωή Τριανταφυλλίδη , καθώς και μια καλή διανομή με τους Μαρία Δρακοπούλου, Ζωρζέτ Μιρόν και Βασίλη Σαμαριτάκη στο STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ. 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ελληνικό σκεύασμα, για τα παιχνίδια που ενώνουν και χωρίζουν ανθρώπους στη σύγχρονη Αθήνα, όταν η ανάγκη επαγγελματικής κατοχύρωσης καλύπτει οποιαδήποτε άλλη. Τέσσερις ήρωες, πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, διεκδικούν την δική τους θέση στον ήλιο. Τι γίνεται όμως όταν ο στόχος και τα συμφέροντά τους διαφέρουν; 


Ταυτότητα της παράστασης 


Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός

Κινηματογράφηση: Γιάννης Σολδάτος

Σκηνικά-κοστούμια: Γιοβάννα Πρασίνου

Μουσική επιμέλεια-βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Τριανταφυλλίδη

Βοηθός σκηνογράφου: Σάκης Κατερέλος

Βοηθός ενδυματολόγου: Βάνια Αλεξάντροβα
Μοντάζ: Αντώνης Μανδρανής
Φωτογραφίες: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης
Προβολή-επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πρωταγωνιστούν

Μαρία Δρακοπούλου, Ζωή Τριανταφυλλίδη,
 Ζωρζέτ Μιρόν και ο Βασίλης Σαμαριτάκης 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Κάθε Δευτέρα στις 21.00 για 6 μόνο παραστάσεις
Πρώτη παράσταση: Δευτέρα 8 Μαΐου 2017
Τελευταία παράσταση: Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 8 ευρώ με ποτό (κρασί ή μπύρα)

Για κρατήσεις θέσεων
Τηλ.: 210 8819571 και 6944 535261

Η Γνώμη του e-la-theatro.gr

Με ένα εξαιρετικού μεγέθους και ενδιαφέροντος θέμα ασχολείται η παράσταση < Παιχνίδια Εξουσίας> Της Νίκης Τριανταφυλλίδη και του Γ. Λιβανού . Το κείμενο η θεατρική δομή και η σκηνοθεσία του Γ. Λιβανού φωτίζουν το θέμα στα δύο βασικά του επίπεδα , τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις. Σύμφωνα με τον Φουκώ οι σχέσεις εξουσίας ενυπάρχουν σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις, τις διαμορφώνουν και τις καθορίζουν.

Πρόκειται για παιχνίδια συναισθηματικού σαδομαζοχισμού που συχνά αναρωτιέται κανείς, ποιο το θύμα και ποιος ο Θύτης ;

Ανοίγοντας βέβαια αυτό το προφανώς επώδυνο θέμα, ανοίγει μαζί και ο ασκός του Αιόλου: θέματα εξουσίας, εμμονών, αλλά και συναισθηματικής, αν όχι ψυχικής ισορροπίας συνοδεύουν την δράση της παράστασης στο Studio Κυψέλης.

Τι είναι λοιπόν αυτό που μας οδηγεί στο να αναλάβουμε αυτούς τους ρόλους στην ζωή μας ;

Πού χάνεται η ισορροπία ;

Γιατί οι γυναίκες είναι πρόθυμες να παίξουν το ρόλο του «θύματος» ;

Η σχέση μέσα σε ένα ζευγάρι είναι ισότιμη ;

Εύκολα ξεγελάει ο χαρακτήρας της <Κας Ξένιας> στην παράσταση που ερμηνεύει με μεγάλη επιτυχία η Ζωρζέτ Μιρόν. Στην περίπτωση της <Ντόρας> τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και η Μαρία Δρακοπούλου ερμηνεύει με ένα μοναδικό τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση . Τα δύο θύματα της παράστασης , η <Ιουλία> και ο < Μπρούνο > κινούνται ως μαριονέτες ...αλλά ως είθισται γελάει καλά όποιος γελάει τελευταίος . Ο Βασίλης Σαμαριτάκης και τέλος η Ζωή Τριανταφυλλίδη ερμηνεύουν σαν πραγματικά θύματα δίνοντας στην παράσταση μια τέλεια ισορροπία

Θα τολμούσα να πω ότι μαθαίνεις πώς θα χειριστείς τα παιχνίδια εξουσίας στις σχέσεις. Κι αυτό είναι η πρόκληση !

Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Παιχνίδια εξουσίας, η εξουσία όμως δεν ανήκει σε κανέναν και εύκολα αλλάζει στρατόπεδο.

Για την διεκδίκηση την υπεροχή και το αδιέξοδο που φέρνει διλήμματα, η ντροπή δεν ταιριάζει σε αυτόν που βρίσκεται σε ανάγκη, αυτό είναι η βιτρίνα του έργου αλλά το παιχνίδι της εξουσίας είναι πάντα συναισθηματικό. 

Υπάρχουν άνθρωποι που εξουσιάζονται και εξουσιάζουν αυτό αναδεικνύεται από τη συγκεκριμένη παράσταση, και εύστοχα μπορεί να χαρακτηριστεί, μία μαύρη κωμωδία.

Μύρων μάγιως Παβένος

Φωτογραφίες του e-la-theatro.gr πρεμιέρα