ΤΟC TOC

2018-04-26

Ο Θεατής θα γελάσει στην παράσταση και θα γελάσει πολύ... αλλά φεύγοντας από το θέατρο... Reportage Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

ΤΟC TOC 

Laurent Baffie
Σκηνοθεσία: Κώστας Σπυρόπουλος 

Το έργο ΤΟC TOC του πολυτάλαντου Laurent Baffie (όπου ΤΟC είναι η συντομογραφία της έκφρασης «Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή» στα γαλλικά, Τrouble Obsessionnel Compulsif,) ανέβηκε για πρώτη φορά το 2005. Γνώρισε τεράστια επιτυχία για τρία χρόνια στο théâtre du Palais Royal à Paris, αλλά και όπου αλλού ανέβηκε: στον Καναδά, στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στην Αργεντινή.

Υπόθεση  

Έξι άτομα περιμένουν στο σαλονάκι ενός διάσημου ψυχολόγου, όλοι τους με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές: 


Ο Φώτης
, (Ζανό Ντάνιας) ένας ηλικιωμένος κύριος που βωμολοχεί ασύστολα κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του να μιλήσει, γιατί πάσχει από το σύνδρομο Gilles de la Tourette.
Ο Βασίλης, (Κώστας Σπυρόπουλος) ένας ταξιτζής που πάσχει από αριθμομανία και μανία συγκέντρωσης αντικειμένων.
Η Νίτσα, (Στέλλα Κωστοπούλου) που πάσχει από μικροβιοφοβία και τρέμει όλες τις ασθένειες.
Η Μαρία,  (Σόφη Ζανίνου) του Θεού.... με συμπτώματα πολλαπλής προσωπικότητας και τικ της επαλήθευσης.
Η Λίλι, (Μένη Κωσταντινίδου) που επαναλαμβάνει κάθε της έκφραση δυο φορές. Ηχολαλία (επανάληψη λέξεων άλλων) - Παλιλαλία (επανάληψη δικών του λέξεων)
Ο ΜπάμπηςΠέτρος Λαγούτης  με ποικιλία συμπλεγμάτων και αγάπη για κάθε συμμετρία.....

Στον ρόλο της ιδιαιτέρας γραμματέως η  Πένυ Αγοραστού

Η ώρα περνάει, ο γιατρός καθυστερεί , και οι ασθενείς γνωρίζονται λίγο λίγο και αποφασίζουν να κάνουν μόνοι τους group therapy!  

Συντελεστές 

Διασκευή - Απόδοση Κειμένου: 

Κώστας Σπυρόπουλος - Κατερίνα Μπέη

Σκηνοθεσία: Κώστας Σπυρόπουλος

Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης

Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου

Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αννα Gomez

Φωτογραφίες Παράστασης: Νίκος Βαρδακαστάνης

Παραγωγή: Κάππα Σίγμα productions

Δημόσιες Σχέσεις - Προβολή: Μαγαρίτα Δρούτσα

Η Γνώμη του e-la-theatro.gr

Ο Laurent Baffie μέσα από το κείμενο του Toc toc θέτει το μεγάλο πρόβλημα της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις. Μεγεθύνει εμμονές και ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές για να δώσει ξεκάθαρα στο θεατή την συναισθηματική ευφυΐα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Θεατής θα γελάσει στην παράσταση και θα γελάσει πολύ... αλλά φεύγοντας από το θέατρο θα σιγοτραγουδάει την λύση , χωρίς να το έχει καταλάβει. Τόσο στην Ελλάδα , στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον πλανήτη η επικοινωνία δεν είναι μια πολυτέλεια ...αλλά ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε καθημερινά ! 

Η Σκηνοθεσία του Κ. Σπυρόπουλου δεν στάθηκε στις ευκολίες που ομολογουμένως προσφέρει το κείμενο για να κάνει μια κωμωδία με καρικατούρες . Με σεβασμό και αγάπη για τον άνθρωπο έδωσε μια ρεαλιστική οπτική στην παράσταση , οδηγώντας τους ηθοποιούς του στην αλήθεια. Συγκλονιστικός και ο ίδιος στην ερμηνεία του μέσα από το πρίσμα υποκριτικής ωριμότητας παραδίδει στην σκηνή ένα χαρακτήρα αψεγάδιαστο , φωτίζοντας και την μικρότερη λεπτομέρεια. 

Δεν είναι τυχαίο που η παράσταση παίζεται τόσα χρόνια και ούτε θα εκπλαγούμε αν πάει άλλα τόσα κι ακόμα παραπάνω. 

Θα ήταν παράληψη να μην τονισθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ηθοποιοί έχουν μια ρεαλιστική προσέγγιση στους ρόλους τους. Ο Εκρηκτικός Tourette χαρακτήρας του Ζανό Ντάνια , ο Πολύτιμος Αριθμομανής του Κώστα Σπυρόπουλου, και η μικροφοβική Νίτσα της Στέλλας Κωστοπούλου , εξωστρεφείς χαρακτήρες, θα συγκρουστούν με την γνώριμη Θεομανία της Μαρίας, Σόφη Ζανίνου, την Ηχολαλία της Λίλη , Μένη Κωσταντινίδου, αλλά και με τους δισταγμούς του Μπάμπη, Πέτρος Λαγούτης. 

Η ευρηματικότητα των ηθοποιών και η σκηνική δράση απογειώνουν το κείμενο του Baffie, δίνοντας μας την επιλογή για μία εξαιρετική παράσταση .

Μετά το τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί χαμογέλασαν στο φακό του e-la-theatro.gr

Παραστάσεις 

Κάθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή

έως 25 Μαίου

ΘΕΑΤΡΟ   ΗΒΗ

Διεύθυνση: Σαρρή 27, Αθήνα 105 54Τηλέφωνο: 21 0321 6382 

Κρατήσεις VIVA.gr


Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας

e-la-theatro.gr

Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Για το e-la-theatro στο Facebook πατήστε ΕΔΩ  

Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Θεατρικός Συντάκτης

Κανένας δε γεννιέται με Manual οδηγίες χρήσεως. Ο άνθρωπος δημιουργείται μέρα με την μέρα . Όταν στις εργοστασιακές μου ρυθμίσεις προστέθηκε το Θέατρο και η Ψυχολογία άρχισα να λειτουργώ ως καθρέφτης . Αγαπώ την μοναδικότητα του ανθρώπου και το πάθος του για ζωή. Από τον Θέσπι και τον πρώτο υποκριτή, το μαγικό <ΑΝ> του Στανισλάφσκι και μέχρι τις μέρες μας ...το θέατρο εξελίσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο .

Κι αυτός ο άνθρωπος είσαι ΕΣΥ